Psychiatrická nemocnice moderní doby

Nové Centrum duševní rehabilitace v Berouně patří k nejpokrokovějším ve střední Evropě. Nabízí přívětivé prostředí, specifické terapeutické metody a komplexní přístup k pacientům. Unikátní psychiatrické a psychoterapeutické zařízení je umístěno v rámci Rehabilitační nemocnice Beroun, která je součástí zdravotnického holdingu AKESO. Jak to v centru vypadá?

Zařízením, která léčila duševně nemocné pacienty, se v minulosti často říkalo „psychiatrické léčebny“. Sousloví má neurčitý, tajemný, někdy možná až hororový nádech. Ve filmech jsou takové léčebny mnohdy vykreslovány jako ústavy plné utrpení. Jako kdyby člověka lákalo nahlédnout do nějakého takového místa spojeného s hrůzou, „bláznivými lidmi“ připoutanými k lůžku, děsivými pokusy, psychiatry dávajícími bezmocným pacientům elektrošoky a tak podobně. Dnes už samozřejmě nic takového nepotkáme, uvedená představa léčeben je zastaralá. Nedávno postavené Centrum duševní rehabilitace v Berouně, které v této reportáži představuji, je nejen úplným opakem starého stigmatu, ale dosahuje nových, dosud nepoznaných dimenzí.


Zázemí v zeleni

Slunce pálí a já stojím před vstupem do psychiatrické nemocnice, která má být jednou z nejmodernějších klinik ve střední Evropě. Jsem zvědavá, v čem bude tak unikátní, a těším se na objevování jejích specifik.

Před prohlídkou vnitřních prostor se ještě chvíli toulám po okolí. Vedle nemocnice poskytuje útěchu v podobě chladivého stínu malý parčík s několika stromy, lavičkami a venkovní posilovnou. Po celém komplexu jsou k vidění různé sochy, které patří ke koloritu berounské rehabilitační nemocnice. V posledních letech se tu konalo několik ročníků sochařských sympozií. Majitel zdravotnického holdingu AKESO, pod který Rehabilitační nemocnice Beroun spadá, pan  Sotirios Zavalianis, jehož původ prozrazuje modrobílá řecká vlajka vlající na stožáru v areálu, nakoupil kamenický materiál a poskytl ho studentům i renomovaným sochařům. Autoři měli vždy předem téma ročníku a na slavnostním ukončení sochařského sympozia byla porotou oceněna nejlepší díla a vystavena v areálu nemocnice. 

Za klinikou se na svahu zelenají řádky menších keříků vína. Vinice vypadá mladě, ve skutečnosti už však má za sebou kus historie. Není to totiž žádná obyčejná vinice. Souvisí s tornádem, které minulý rok postihlo jih Moravy. Majitel nemocnice se dozvěděl o vinaři, kterému tornádo jeho vinici vážně poškodilo. Najal si ho proto, aby zbytky narouboval a vinici přesadil k berounské nemocnici – aby vinné keře mohly dále růst. Plánuje se, že by se práce na vinici možná mohla stát součástí terapie.

Okolí nemocnice tedy v kombinaci s rostlinami, lavičkami i sochami působí velmi příjemně a relaxačně.

Placená zóna

Valerie Anna Volosová

je studentka psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Zajímá se o popularizaci aktuálních témat psychologie.