Psychologie NA TALÍŘI

Ryby pro štěstí

Také se na dovolené u moře vždy podivujete nad tím, jak jsou tamní obyvatelé vitální a vždy v dobré náladě?

Pro přímořské země je typická i dlouhověkost. Právě moře je ten klíčový faktor, neboť mořské ryby se zde konzumují ve velkém. Už naše babičky věděly, že rybí tuk je prevencí na nejrůznější neduhy. Je zdrojem omega-3 mastných kyselin, zdravých tuků, které naše tělo potřebuje, ale vyrobit si je nedokáže. Ty mohou ovlivnit vývoj mozku, což se později projeví na psychice, ale třeba i inteligenci.

Je prokázáno, že pravidelná konzumace ryb snižuje riziko vzniku schizofrenie a dalších psychických poruch, či alespoň zmírňuje jejich průběh. Snižuje se také riziko deprese. Rybí maso je zdrojem tryptofanu. Ten patří mezi aminokyseliny, které jsou základní složkou bílkovin. Jím je podmíněna tvorba serotoninu, známého jako hormon štěstí. Tak můžete pozitivně ovlivnit své emoce a náladu, paměť, spánek, ale i předejít bolestem hlavy. Ryby jsou zároveň zdrojem vitaminu B. Ten pomáhá při boji s depresemi, podrážděností či zhoršenou koncentrací.

Zinek pomáhá při ztrátě chuti k jídlu a motivace. Pozitivní vliv má také na stavy úzkosti. Zejména v raném dětství je prospěšný pro správný vývoj.

Zařazením ryb do jídelníčku se staráme i o své fyzické zdraví. Ryby snižují krevní tlak, srážlivost krve, jsou prevencí proti kožním onemocněním, proti zánětu střev. Ne nadarmo je obecně doporučováno zařazovat ryby do jídelníčku alespoň jedenkrát týdně.

***

ZELENINOVÉ PLACIČKY S LOSOSEM

Ingredience na placičky: • 60 g mrkve • 200 g cukety • 1 střední brambora • 60 g bio cizrny • česnek • sůl, pepř, olej Ingredience na rybu: • plátek lososa • koření na ryby • sůl • olej • limetka Ingredience na dip: bílý jogurt do 3 % tuku • česnek • kari

Postup: Zeleninu nastrouhejte, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a směs zahustěte cizrnou. Vytvořené placičky (cca 8 ks) opečte na pánvi nebo v troubě na pečicím papíru. Rybu osolte, posypte kořením na ryby a orestujeme na oleji. Na talíři pokapejte limetkovou šťávou a ozdobte nakrájenými plátky limetky.

Jogurtový dip: Bílý jogurt ochuťte prolisovaným česnekem a kari kořením. Placičky a rybu přelijte jogurtovým dipem.

Radka Baldová