Psychologie NA TALÍŘI

Sója pro dobrou náladu

Dobrou náladu nám přivodí i sója, která obsahuje tryptofan, který se přemění na serotonin, tedy hormon štěstí. Pokud nemáte rádi sóju, dejte si čočku, která také obsahuje folát, tedy přírodní kyselinu listovou. Ta vám zaručeně zlepší náladu. Její konzumace přispívá i ke správné funkci nervových buněk v mozku. Nízká hladina folátu v těle může způsobovat deprese. Jeho nedostatek způsobuje zastavení produkce serotoninu, dopaminu a noradrenalinu a tak vlastně kazí naši náladu. Velký pozor si dávejte na odbourávače vitamínů B, kterými jsou hlavně konzervanty v potravinách, především v polotovarech, bublinkové limonády, káva, nikotin a alkohol. Naopak k dalším zdrojům vitamínů B patří droždí, fazole, brambory, maso, vnitřnosti, klíčky, vejce, mléčné produkty, brokolice, listová zelenina.

Hořčík, hořčík, hořčík!

Dalším výrazným zabijákem stresu je hořčík. Naše tělo ho ve stresu velmi rychle spotřebovává, proto je důležitý jeho přísun. Krom jiného nám pomáhá při stresových situacích a má vliv na bolesti hlavy a migrény. Má velký význam při výrobě energie. Jeho nedostatek může způsobovat podrážděnost, únavu a deprese. Nejvíce ho obsahují ořechy, semínka, tofu, ryby, listová zelenina, banán, maso, obiloviny, luštěniny.

***

Sójová polévka

Suroviny na 2-4 porce:

* 200 g sóji

* 1 kostka zeleninového bujónu DIETESSE.3

* 1 brambora

* 2 lžíce olivového oleje

* 2 cibule

* 1 lžička majoránky

* špetka kari

* sůl a pepř

* 150 ml sójové smetany

Postup:

Sóju propláchněte a nechte ji ve studené vodě dvě hodiny namočenou. Poté ji uvařte v 1 l vody spolu s kostkou zeleninového bujónu DIETESSE.3 doměkka. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvičce na olivovém oleji zpěňte nakrájenou cibuli a poté ji spolu s bramborou přidejte do polévky. Vařte, dokud brambora nezměkne. Ochuťte majoránkou, kari, pepřem a solí. Pro zjemnění chuti polévky na závěr přidejte sójovou smetanu a jen krátce povařte.

TIP: Jako obměnu můžete polévku po uvaření rozmixovat a docílit tak lahodné krémové polévky.

Připravila Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE

O autorovi| Martin Husák, je výživovým poradcem v NATURHOUSE.

Martin Husák