Vyzrajte na migrénu jídlem

Migrénou trpí několik set milionů lidí po celém světě.

Nejspíš víte, že se projevuje především silnými a dlouhotrvajícími bolestmi hlavy, které jsou provázené i nevolností, zvracením a zvýšenou citlivostí na podněty. Příčiny jsou obvykle spojovány s nervovou soustavou, ovšem turečtí vědci připomněli i důležitost výživy. U většiny sledovaných pacientů byla totiž strava jedním z možných spouštěčů silných atak. Pokud jde o nevhodné potraviny, lidé trpící migrénou by si měli dát pozor na čokoládu, čaj, kávu, alkohol a dokonce i sýry. Jiné látky jsou však naopak příznivé, především hořčík, koenzym Q10 či riboflavin. Zahrnutím potravin či léků s těmito látkami do jídelníčku můžete projevy migrén snížit, i když zaručený recept na tuto nemoc stále není. Ale aspoň trochu můžeme jít tomu štěstíčku naproti!


Použitý zdroj:

Ayçıl, Ö., Nevin, Ş. & Özlem, C. (2016). The Relationship Between Migraine and Nutrition. Turkish Journal of Neurology.

Mojmír Sedláček