Pozor na manželské hádky

Partnerský vztah se obvykle považuje za jeden z důležitých pozitivních zdrojů člověka. Když jsou ale hádky, výčitky a urážky na denním pořádku a manželství není žádná idylka, zdá se, že lidem naopak neprospívá.


A to nejen psychicky, ale, jak se zdá, ani fyzicky.  Trvalý stres právě v tom nejintimnějším vztahu podporuje chronické záněty v těle a může tak vést i k vážným onemocněním, která s takovým zánětem souvisí. Mluví se třeba o diabetu a srdečně-oběhových onemocněních.


Otázkou zůstává, kde přesně spojení stresu a chronického zánětu hledat. Jedním z možných vysvětlení je spojení, které vede přes střevo. Tuto možnost ověřovala se svým týmem z Ohio State University Janice Kiecolt-Glaser, lékařka zabývající se lidským chováním. Do své studie pozvala 43 párů, které spolu žijí nejméně tři roky, a podrobila je testům. Nakonec je ještě nechala před kamerou dvacet minut probírat nějaké velmi kontroverzní téma (třeba peníze). Záznamy potom tým podrobil detailní analýze a pátral po nepřátelských projevech.


A závěr? U párů, které spolu diskutovaly skutečně nepřátelsky, lékaři naměřili vysokou hodnotu biomarkeru LBP. Ten ukazuje na bakterie, které se dostaly do krevního řečiště skrz chorobně porézní střevní stěnu. Bakterie v krvi mohou vyvolat kdekoliv v těle zánětlivou reakci. A skutečně, vysoká hladina LBP se pojila s jiným biomarkerem, takzvaným C-reaktivním proteinem, který ukazuje na záněty.


DOI: 10.1016/j.psyneuen.2018.08.007


-red-