Online archiv

Vydání: 1/2019

Andrea Hejlskov: Náš velký útěk

-red-, 1/2019

Elias Hirschl: Stovka černých šicích strojů

-red-, 1/2019

Nezdvořilé maily škodí zdraví

-red-, 1/2019
Zní to sice trochu bláznivě, ale nedávný výzkum naznačuje, že nepřátelsky a nezdvořile laděné pracovní maily negativně ovlivňují nejen adresáty, ale dokonce se projeví i na duševním stavu jejich životních partnerů.

Izraelští vojáci s autismem

-red-, 1/2019
Jako první na světě se v Izraeli rozhodli dát autistům šanci na službu v ozbrojených silách.

Jak vypadá český dlužník na výživném?

1/2019
Asociace neúplných rodin, provozující největší asistenční program VašeVýživné.cz, se rozhodla prozkoumat, jak vlastně vypadá typický český dlužník.

Vrásky značí upřímnost?

-red-, 1/2019
Jako první si úlohy vrásek smíchu kolem očí všiml už v 19. století francouzský neurolog Guillaume Duchenne. Považoval je za známku upřímného úsměvu.

Tajemství spropitného

-red-, 1/2019
Myslíte si také, že výše zpropitného v restauraci záleží na tom, jak jsou zákazníci spokojeni s jídlem a obsluhou? Tak jednoduché to prý rozhodně není.

Úzkost jako partner na celý život

Alena Wehle, 1/2019
Je dost pravděpodobné, že i kdybyste se stavěli na hlavu, tak vám stejně čas od času úzkost zaklepe na rameno. Je to náš partner na celý život, kterého můžeme přijmout jako součást naší osobnosti.

Kdo je inteligentní?

Milan Nakonečný, 1/2019
Když nějaká kniha vyjde podruhé, dokazuje to její význam. Gardnerova Dimenze myšlení vyšla v Portálu před necelými deseti lety a je tu zas. Téma inteligence je zkrátka stále živou psychologickou problematikou. Stále totiž neexistuje zcela jednotné pojetí její struktury.

Jak si zachovat klid, když svět kolem šílí

Janette Šimková, 1/2019
Možná vás to překvapí, ale 99 % z toho, na co jste dnes mysleli, je jen opakováním myšlenek z předchozího dne.

Jak je důležité mít čas na sebe

Martin Zikmund, 1/2019
„Vůbec nemám čas na sebe!“ Kdo by tohle postesknutí někdy v životě nezaslechl, ba dokonce nebyl jeho autorem? Čas na sebe je extrémně důležitý a hned si řekneme proč. Za jeho vytvoření si však zodpovídá každý sám. Jak si čas na sebe udělat?

Nepokora

Mojmír Sedláček., 1/2019
Byl opravdu pacient vždy na prvním místě, nebo se někdy nechala lékařská věda unést vlastní důležitostí? Dnešní doba nám ukazuje, jak moc jsme se v minulosti mýlili – a my bychom se z chyb měli dokázat poučit.