Nezdvořilé maily škodí zdraví

Zní to sice trochu bláznivě, ale nedávný výzkum naznačuje, že nepřátelsky a nezdvořile laděné pracovní maily negativně ovlivňují nejen adresáty, ale dokonce se projeví i na duševním stavu jejich životních partnerů.


E-maily, které bývají v mnoha pracovních pozicích jedním z hlavních komunikačních kanálů, jsou často zdrojem stresu. Útočné, nevhodné, časově stresující maily vedou v první řadě k tomu, že docílí pravý opak zamýšleného – jejich adresát se často ještě v následujícím týdnu zřetelně méně angažuje v práci, například se méně snaží nebo si dopřává delší přestávky. V jedné studii se dokonce ukázalo, že důsledky odnášejí i partneři. 167 párů, které se zúčastnily výzkumu, vypovídalo o tom, že v takové situaci i partneři ještě v následujícím pracovním týdnu nebývají v zaměstnání příliš horliví. Páry odpovídaly na otázky v několika časových úsecích: v pátek před volným víkendem, následující pondělí a další pátek. Je-li mailová komunikace opravdu tak velkým stresovým faktorem, jak autoři naznačují, bude zajímavé sledovat další výsledky.


Young Ah Park, Verena C. Haun: The long arm of email incivility: Transmitted stress to the partner and partner work withdrawal. Journal of Organizational Behavior, 1, 15, 2018. DOI: 10.1002/job.2289


-red-