Tajemství spropitného

Myslíte si také, že výše zpropitného v restauraci záleží na tom, jak jsou zákazníci spokojeni s jídlem a obsluhou? Tak jednoduché to prý rozhodně není.


Vědci z frankfurtské univerzity si na zpropitné posvítili a vyšly jim úplně jiné faktory. Například to, s kým u stolu sedíme, a jaké máme vztahy.


Členové skupiny, která sedí v restauraci pohromadě, se orientují podle ostatních. Pokud se znají velmi dobře, často platí společně, a potom se dívají na to, jak vysoké zpropitné dávají ostatní. O jeho výši se ale nediskutuje, pokud tedy nejde o rodinu nebo opravdu blízké přátele.


Kdo chce působit velkoryse, ten se snaží trumfnout ostatní. Jestliže ale například šéf dá na obědě s kolegy nižší zpropitné než jeho podřízení, stane se to tématem diskuse pravděpodobně ještě následující den.


Vysoké zpropitné může personál očekávat, jsou-li hosté v restauraci na prvním rande. Tady je důvod jasný – je třeba zapůsobit na partnerku svou velkorysostí.


A v nepolední řadě i tady hraje roli flirtování s obsluhou. Zpropitné je pak součástí rituálu a ani tady nesouvisí příliš s tím, jak ej host spokojený s kvalitou jídla.


Zdroj: Welt.de


-red-