Energetičtí upíři

V jejich blízkosti se cítíte za chvilku jako bez života. Ještě před chvílí jste byli docela optimističtí, ale po rozhovoru s někým takovým máte pocit, že svět je dost hrozné místo k životu. Jak poznáme energetického upíra ve svém okolí?


„Veroniko, tady jsi! Ty se mi vyhýbáš, nebo co?“ Petřin hlas v restauraci je bohužel nepřeslechnutelný. Veronika se nevědomky přikrčí a vzdychne si. Oběd s Petrou je to poslední, co si přála, a už doufala, že se jí podařilo z kanceláře proklouznout nepozorovaně. Pak se donutí k úsměvu a uvolní Petře místo u stolu naproti sobě. Stejně jí nic jiného nezbývá. Petra je její kolegyně z vedlejší kanceláře a vlastně je docela milá. Taková upřímná, co na srdci, to na jazyku. Veronika byla ráda, když se jí Petra před dvěma lety, když nastoupila a byla ve firmě nová, tak trochu ujala. Nic proti Petře nemá, nikomu, ani Veronice, nijak neubližuje. Jenže Veronika má po každém setkání s ní pocit, že je „zralá na panáka“. Petra jako by na ni svými stížnostmi a líčením svých strastí pokaždé přenesla část vlastních problémů. Mluví a mluví, vlastně nepotřebuje víc, než aby Veronika poslouchala a přikyvovala.


Jste unavení, jako byste za sebou měli dlouhý pochod po kopcích nebo hodně rušný pracovní den. Bolí vás hlava, možná se ozve bolest zad nebo vám ztuhly z napětí šíjové svaly. Uf. Teď si dát něco hodně sladkého, k tomu kávu, a chvíli jen tak koukat do prázdna, to by bylo to, co potřebujete… Jindy vás setkání s takovým jedovatým člověkem vykolejí, a protože jste se sami ocitli ve stavu energetické nouze, jste najednou protivní, podráždění, možná dokonce hádaví nebo agresivní. Tak jako ten zaměstnanec, který dostal nejdřív co proto od šéfa, aby se odreagoval na podřízeném, který doma vynadá ženě, ta zase synovi… a zbytek znáte.


Hned na začátku řekněme, že pojem energetický upír není pojem psychologický ve smyslu nějaké diagnózy nebo něčeho podobného, mnohem spíš se s ním můžeme setkat v kontextu psychoterapie. Přesto se ale o lidech, které jsme si zvykli označovat tímto názvem, v psychologii mluví docela často. Jen se skrývají pod jinými hlavičkami, třeba pod pojmem manipulátoři nebo narcistní osobnosti. Často se najdou mezi lidmi v nadřízeném postavení anebo v postavení, které jim umožňuje mít v tu chvíli zdánlivě navrch nad ostatními. Protivný úředník, nepříjemná učitelka, neoslovitelný lékař… Jak tedy poznat, že jsme se nechtěně stali obětí takového energetického upíra?





Energetičtí upíři nerespektují hranice ostatních


A to vůbec. Když si nedáte pozor (a oni to obvykle umí dost dobře zahrát, aby vás ani nenapadlo mít se před nimi vědomě na pozoru), už jsou za pomyslným plotem, a za chvilku už obrazně sedí ve vaší kuchyni. Ani je nenapadne, že se vám to zrovna nehodí nebo že snad sami zrovna máte nějaké trable. Zavolají v jakoukoliv dobu, nemilosrdně vám vylíčí své potíže, i když jsou třeba úplně banální, a na to, jak se máte vy, se ani nezeptají. A když zeptají, nechtějí slyšet odpověď. Zkoušejte jim v něčem nevyhovět, zkoušejte jim říkat „ne“, stejně nakonec uděláte to, co chtějí. Opravdu nemáte čas vozit tetičku v pondělí na hřbitov, ani dost dovolené vám nezbývá… Až budete v pondělí sedět za volantem cestou na Olšany, budete jen skřípat chrupem.


Energetičtí upíři nutí ostatní se omlouvat


Energetičtí upíři se pasou na projevech podřízenosti svých obětí. V jejich přítomnosti jako byste měli pocit, že se musíte stále jen omlouvat. Možná že vás ani nenechají omluvu dokončit, a to se pak cítíte ještě hůř: „Promiňte, já jsem se jen chtěla zeptat….“, „Nechtěla jsem se tě dotknout…“, „Neudělal jsem to schválně, promiň…“


Snaží se ostatní dotlačit k podřízenému chování a k omluvám tím, že je obviňují a podsouvají jim úmysly a činy, které nespáchali. Čím víc se to snažíte urovnat, čím víc se omlouváte, tím pevněji vás drží v hrsti. Jste jako u výslechu. Vždy, když máte pocit, že se příliš dlouho jenom omlouváte, zkuste si uvědomit, jestli nemáte co do činění s energetickým upírem. Přestaňte s ním hrát jeho hru. Nejste provinilé malé dítě. Zkuste to tentokrát jinak, začněte mu vracet jeho vlastní otázky. Nechte ho, ať ochutná vlastní medicínu…


Energetičtí upíři z vás dělají obžalované


Další způsob nefér „boje“ je postavit oběť na lavici obžalovaných. Musíte se stále bránit, stále vysvětlovat a obhajovat svoje slova a svoje chování. Argumenty ale nepomáhají. Když se pokusíte vyčistit situaci, objasnit hádku, hned jste zpátky v roli obžalovaného a naděje, že dojdete uznání nebo pochopení, tu není. Že je něco špatně, zjistíte, až když si uvědomíte, jak se celá situace opakuje stále dokola. Máte zlost, cítíte napětí, frustraci, tlak, smutek a beznaděj. Podívejte se na opakující se scénář zvenčí, zkuste třeba předem odhadnout, jak debata skončí, a snažte se tak získat nadhled. A nezoufejte, když to nepůjde snadno. Máte před sebou mistra svého oboru, zatímco vy se obranu teprve učíte.


Energetičtí upíři se staví do role oběti 


Jednou z možností, jak „vycucnout“ z lidí energii, je udělat ze sebe ubohou slabou oběť, pronásledovanou osudem. Takové krásné myšlenky jsem měla, tak dobře jsem to myslela, a všichni mě okrádají, všichni jsou na mě zlí. Je to cílený útok přímo na nejcitlivější místo soucitných lidí. Hodní lidé jsou báječné oběti, nejlepší pak jsou hodní a hypersenzitivní lidé. Že jste v pasti, vám dojde, když se budete cítit unavení a vyčerpaní, zatímco člověk, kterému ze všech sil pomáháte, neudělá ani krok z louže, ve které stojí. Pastí, do které se chytáme, bývá naše potřeba být potřebný. Říká se tomu spoluzávislost, vzájemná závislost mezi „pomocníkem“ a „ubožákem“. Jeden i druhý něco dostávají, i když „pomocník“ to často hodně vehementně popírá. Zamyslete se nad tím, jestli nemáte kolem sebe nápadně často „ubožáky“, kteří potřebují vaši pomoc. Jestli ano, jestli se vám v životě takové situace opakují, je načase se probudit a zjistit, co mi takové vztahy dávají.


Energetičtí upíři zastrašují


Takové lidi poznáme snadno, ale to neznamená, že jim snadno odoláte. Bývají hluční, někdy agresivní, nesnášenliví. Mohou vás provokovat, vyhrožovat, zastrašovat. Že máte co do činění s energetickým upírem tohoto ražení, snadno poznáte, pokud se ho vysloveně bojíte, máte nepříjemný, úzkostný pocit v jejich přítomnosti nebo poté, co jste s ním mluvili. Bohužel často bývají v pozici nadřízeného nebo někoho, na kom jsme závislí, jako třeba majitel bytu, který máme v nájmu. Tady pomáhá nejen si uvědomit, o co jde, ale v dlouhodobém horizontu se z takové situace úplně vymanit.


Energetičtí upíři rozdmýchávají konflikty a sugerují pocity viny


Cílené intriky, pomluvy, dvojznačné poznámky, rozdmýchávání nedůvěry mezi lidmi, to je další způsob, jak se oběti dostat pod kůži. Upíři umí rozeštvat spolupracovníky i členy rodiny. Zatahují oběti do konfliktů, které sami vyvolali, a potom se nenápadně postaví vedle v roli nestranného pozorovatele. Ve vás sílí pocity viny a nepochopení. Zamyslete se, jestli je ve vašem okolí někdo, kdo ve skrytu tahá za nitky, a obrňte se. Jakmile dotyčného prokouknete, ztratí část své moci.


Nedostižný člověk


Energetickým upírem může být nedosažitelná žena nebo muž, a to jak v roli partnerské, tak v roli člena rodiny. Vztahy-nevztahy s energetickým upírem jsou dokonalou pastí pro lidi, kteří si z dětství nesou zkušenost ze života s emocionálně vzdálenými, nedostupnými rodiči. Takoví lidé pak často upadají do stavu téměř posedlosti, jsou schopní jít až na hranici sebezničení. Upír v roli nedosažitelného partnera si s vámi zahrává, má pro vás magickou, nevysvětlitelnou přitažlivost. Vedle něj nemá nikdo další šanci. Zatímco vy po něm toužíte (anebo si to namlouváte, protože taková je dynamika tohoto vztahu), on či ona vám nabízí jen ochutnávku, třeba v podobě občasných schůzek a také sexu. Emoční závislost, zamilovanost, sex – co víc si může energetický upír přát? Tady zbývá jediné: pochopit, o co se jedná, a hodně rychle začít pracovat na pocitu vlastní hodnoty.


Pokud si uvědomíte, že vaše myšlenky krouží stále kolem člověka, který vás okrádá o energii, zamyslete se nad tím. Stále si v duchu přehráváte vaše rozhovory, přemítáte, co jste měli říct jinak nebo co řeknete příště? Pořád jste ponořeni do emocionálního dramatu, špatně se soustředíte na práci? Možná vás také trvale bolí záda, cítíte tíhu na hrudníku, jste skleslí a vyčerpaní. Je čas na změnu a budování vlastních hranic. A to nejde bez toho, abyste začali pečovat o vlastní sebehodnotu a sebeúctu. Nejdřív pozorujte situace, ve kterých vás lidé „vysávají“, a pak v nich začněte hledat nějaké pravidelné vzorce. Přečtěte si, co se o vaší situaci dá přečíst. Dost možná budete potřebovat na sobě opravdu zapracovat, proto na sebe radši nenakládejte příliš velké břemeno – zkuste se aspoň poradit s někým, kdo vám může odborně pomoci.


 


Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com