Online archiv

Autor: Kateřina Rodná

ZLO NA VLASTNÍ KŮŽI

Kateřina Rodná, 9/2020
Inteligentní postavy mívají brýle. Šprti obvykle také, jenom výraznější. Stejně tak ošklivky všeho druhu nosí tlusté okuláry se silnými skly a z ošklivého káčátka se stanou krasavicí pouhým odložením této rekvizity. Podle čeho se poznávají zlosyni?

Poradna 7/ 2020

Kateřina Rodná, 7-8/2020
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně situace mých rodičů, která mi připadá nezdravá, jenže s tím nic nezmůžu.

Jakou barvu má hudba?

Kateřina Rodná, 7-8/2020
Osmička je žlutá, pondělí bílé, červená barva voní jako kouř. Už jste se s tím někdy setkali? Pokud ano, možná víte, že tenhle zvláštní fenomén ve vnímání se jmenuje synestezie.

Matky versus dcery

Kateřina Rodná, 7-8/2020
Vztah rodičů k dětem je nevyčerpatelné téma nejen v psychoterapii. Ruku na srdce, kdyby nebylo porůznu klopotných vztahů mezi generacemi, nám psychologům by ubyla podstatná část živobytí. A právě vztahy matek a jejich dospělých dcer mají často daleko k ideálu.

Auto. Tady jsem pánem já!

Kateřina Rodná, 06_2020
Auto je nejdražší spotřební zboží, které si můžete koupit. Ať úmyslně, nebo ne, vysílá do světa vzkaz o svém majiteli. Mnoho z nás dává svému autu dokonce i jména. Ženy mívají k autu jiný vztah než muži. A všímavý pozorovatel by toho dokázal prohlídkou vašeho auta zjistit o vás a vašem životě víc, než je milé. Tady je několik zajímavých poznatků z „psychologie aut“.

Poradna červen 2020

Kateřina Rodná, 06_2020
Je to zhruba rok, co mi volal manželův kolega z práce, že manžela odvezla záchranka do nemocnice, protože se mu během porady udělalo špatně. Byla jsem vyděšená a teprve po několika hodinách se mi podařilo zjistit, že manžel (44 let) prodělal závažnou mrtvici.

Vztahy v síti

Kateřina Rodná, 06_2020
Přišla za mnou nedávno kamarádka a s poťouchlým výrazem mi ukazovala fotku na Facebooku: „Podívej se, ten hňup (redakčně upraveno) ji vzal na stejné místo jako mě před rokem. Dost trapas. Copak nemá vůbec fantazii?“ Řeč byla pochopitelně o bývalém partnerovi a jeho současné přítelkyni, která aniž by to tušila, kráčí ve stopách své předchůdkyně. A to téměř doslova, na fotografii měla v ruce „kamarádčinu“ přilbu na motorku a na sobě motorkářskou kombinézu, kterou kamarádka u ex-partnera nechala.

3 x tip na červen 2020

Kateřina Rodná, 06_2020

Cotardův syndrom: uvězněni mezi životem a smrtí

Kateřina Rodná, 06_2020
Kdyby existovalo top pět psychiatrických syndromů, které byste nepřáli ani nejhoršímu nepříteli, Cotardův syndrom by mezi nimi zaujímal čestné místo. Lidé, kteří jím trpí, jsou skálopevně přesvědčení, že jim chybí některé orgány, typicky mozek, krev, nebo části těla, respektive že ztratili duši nebo jsou ve skutečnosti mrtví.

Trichotillománie: ani vlásek neunikne

Kateřina Rodná, 5/2020
Rvala si vlasy na znamení žalu a hlasitě naříkala, tak nějak by klasik asi popsal expresivní scénu truchlení v dávných dobách. Možná by přidal ještě sypání si popela na hlavu a roztržení šatů.

Na útěku před svými démony

Kateřina Rodná, 5/2020
Člověk odejde ráno do práce a zmizí. Později procitne na neznámém místě a neví, kdo je. Filmový scénář? Ne, disociativní fuga je něco, co se může přihodit každému z nás.

Ženy, které milují příliš

Kateřina Rodná, 5/2020
V terapii už je to staré klišé, že lidé si často berou za manžela někoho, kdo je přesnou kopií otce či matky, se kterými válčili během dospívání.