3 x tip na červen 2020

3 tipy červen


Poradna

Centrum Úsměv mámy


Odhadem 1 z 5 žen prožije v těhotenství nebo po porodu psychické potíže. Je náročné čelit jim o samotě, a proto vzniklo centrum Úsměv mámy, které ženy a jejich rodiny provází na cestě za znovunalezením duševní rovnováhy. Všechny služby centra jsou díky příspěvku Evropského sociálního fondu bezplatné. Centrum v pražském Zahradním Městě můžou ženy osobně navštívit od června. Žena tu dostane informace o křehké mateřské psychice a potížích, které se mohou objevit. Pomocí vědecky ověřených nástrojů dokáží v centru Úsměv mámy odhadnout závažnost potíží. Kromě podpory se tu maminkám dostane pomoci peer konzultantky s podobnou zkušeností, základní psychologické pomoci, fungují tu i podpůrné skupiny. Kromě toho centrum nabízí besedy a přednášky. Pokud bude potřeba, zprostředkují tu ženám i další odbornou péči.

https://www.centr-um.cz/o-nas/


Aplikace

myNoise


Jste vyčerpaní a potřebujete si odpočinout, ale prostě nemůžete usnout? Ukázalo se, že bílý šum uklidňuje a pomáhá usnout. Lze jej také použít k maskování rušivých zvuků (bouchání dveří, štěkání psů, pípání automobilů). Existují aplikace s bílým šumem, které vytvářejí nekonečné smyčky různých okolních zvuků.

Velkou předností aplikace myNoise jsou její možnosti přizpůsobení. Má vestavěný generátor barevného šumu, který vám umožňuje přizpůsobit, jaký barevný šum chcete poslouchat, třeba hnědý, růžový, bílý, a zvolit si frekvenci. Bílý šum zní jako radiostatický, růžový připomíná monotónní déšť nebo vítr a hnědý hluk je drsnější – téměř jako burácení řeky. Ale pokud to zní jako příliš mnoho práce, je tu tlačítko „Feeling Lucky Button“, které zvuky trochu promíchá. MyNoise má vestavěný časovač pro zastavení přehrávání.

Aplikace má také binaurální rytmický generátor a zvuky deště, oceánu, tibetského pěveckého sboru, chrámové zvony a zvuk, který zní jako jarní procházka v lese. Jednou z funkcí, která je opravdu zajímavá, je její schopnost míchat zvuky s ostatními aplikacemi – to znamená, že můžete přehrávat hudbu na Spotify a k tomu poslouchat zvuky deště prostřednictvím myNoise.

Aplikace je zdarma k dispozici pro iOS a Android.


Seriál

Atypical (Atypický)


Zajímavý televizní seriál z produkce Netflixu. Zaměřuje se na život osmnáctiletého Sama Gardnera (Keir Gilchrist), který má poruchu autistického spektra. Ačkoliv si jeho matka nedokáže představit, že by mohl někdy vést „normální“ život, Sam se rozhodne najít si přítelkyni. Samovo dospívání a snaha o samostatnost rozehraje v rodině události, které změní celou rodinnou dynamiku. Zatímco jeho otec Doug (Michael Rapaport) k němu stále ještě hledá cestu, matka Elsa (Jennifer Jason Leigh) se bude muset vyrovnat se změnou nejen Samovy, ale i vlastní očekávané životní perspektivy: co když se Sam vymkne představě, jakou má ona i její svépomocná skupina rodičů dětí s PAS o jejich životě? Je vůbec možné, aby si našel partnerku a studoval vysokou školu?

Velmi pozitivně hodnocený seriál má zatím tři řady, na příští rok je ohlášená čtvrtá, závěrečná řada.

USA, 2017–2019, Netflix

Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com