Online archiv

Vydání: 06_2020

Laskavá stránka černého humoru

Milan Petrák, 06_2020
Nastávající rodiče čekají na výsledek prohlídky, aby se dozvěděli, jak se nenarozené děťátko vyvíjí. „Napřed vám řeknu dobrou zprávu,“ řekne lékař. „Vaše dítě bude mít vždy vyhrazené parkovací místo.

Může se mozek zahojit?

Jaroslav Petr, 06_2020
Převratné objevy z poslední doby zcela mění pohled na dění v lidském mozku a otevírají dosud netušené možnosti pro léčbu následků úrazů, mozkové mrtvice nebo závažných onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Emoční nákaza v kanceláři

-red-, 06_2020
V zaměstnání se nemusíme nakazit jen chřipkou.

Kolik stojí hodina?

-red-, 06_2020
Jaká je cena našeho času? Opravdu čas znamená peníze?

Tajemství zlatého moku

-red-, 06_2020
Pivo rozjařuje náladu, chrání srdce, posiluje imunitu a snižuje riziko vzniku cukrovky. Má to ovšem háček – tloustne se po něm.

Neobvyklá zelenina

Matyáš Zrno, 06_2020
Zelenina je snad jedinou potravou, na jejíž prospěšnosti se shodují všichni výživoví odborníci. Dodává tělu vitamíny, minerální látky, vlákninu a enzymy. Jezte jí ke každému jídlu! Hrozí vám menší riziko, že onemocní vaše srdce a cévy, že dostanete některé druhy rakoviny, že budete trpět nadváhou, diabetem nebo různými trávicími obtížemi. Zelenina ale zdaleka není jen rajče a okurka – tu si užívejte jen během léta.

Mateřství jako past

-red-, 06_2020
Americká novinářka Tracy Thompson se pustila na tenký led – rozhodla se popsat mateřství nejen jako cestu růžovou zahradou, ale také jako neustálý boj s takřka nesplnitelnými (a stále se zvyšujícími) nároky. Navíc z pozice člověka, který trpí depresí. V jejím popisu marného boje s požadavky moderního intenzivního mateřství se ale jistě najdou i mnohé matky, které jsou deprese ušetřeny…

Auto. Tady jsem pánem já!

Kateřina Rodná, 06_2020
Auto je nejdražší spotřební zboží, které si můžete koupit. Ať úmyslně, nebo ne, vysílá do světa vzkaz o svém majiteli. Mnoho z nás dává svému autu dokonce i jména. Ženy mívají k autu jiný vztah než muži. A všímavý pozorovatel by toho dokázal prohlídkou vašeho auta zjistit o vás a vašem životě víc, než je milé. Tady je několik zajímavých poznatků z „psychologie aut“.

Poradna červen 2020

Kateřina Rodná, 06_2020
Je to zhruba rok, co mi volal manželův kolega z práce, že manžela odvezla záchranka do nemocnice, protože se mu během porady udělalo špatně. Byla jsem vyděšená a teprve po několika hodinách se mi podařilo zjistit, že manžel (44 let) prodělal závažnou mrtvici.

Kouřením ke schizofrenii?

-red-, 06_2020
Tabák byl posvátnou rostlinou indiánských kmenů a jeho užívání mělo svůj hlubší smysl.

Stres ztěžuje myšlení

-red-, 06_2020
Mnoho lidí přísahá na to, že ve stresu dokáží být produktivnější.

Vztahy v síti

Kateřina Rodná, 06_2020
Přišla za mnou nedávno kamarádka a s poťouchlým výrazem mi ukazovala fotku na Facebooku: „Podívej se, ten hňup (redakčně upraveno) ji vzal na stejné místo jako mě před rokem. Dost trapas. Copak nemá vůbec fantazii?“ Řeč byla pochopitelně o bývalém partnerovi a jeho současné přítelkyni, která aniž by to tušila, kráčí ve stopách své předchůdkyně. A to téměř doslova, na fotografii měla v ruce „kamarádčinu“ přilbu na motorku a na sobě motorkářskou kombinézu, kterou kamarádka u ex-partnera nechala.