Tajemství zlatého moku

Pivo rozjařuje náladu, chrání srdce, posiluje imunitu a snižuje riziko vzniku cukrovky. Má to ovšem háček – tloustne se po něm.

Během posledních let se objevily studie, které potvrzují, že mírná konzumace piva může mít spoustu pozitivních vlivů na naše zdraví. Zdá se, že díky pivu se snižuje riziko srdečního infarktu a zlepšuje se imunita. Kromě toho údajně rostlinné hormony, obsažené ve zlatavém moku, posilují kosti a mohou i za to, že se pivu připisuje vliv na růst ženských vnad. Další studie teď dokonce našla důkazy pro to, co každý milovník piva dávno ví – pivo zlepšuje náladu! Ovšem zajímavé je, že tento efekt není způsobený obsaženým alkoholem, jak by laik mohl očekávat. Kouzlo je prý v chuti piva.

Neurolog David Kareken z univerzity v Indianě zkoumal, jak vzniká závislost. Nechal 49 probandů (samé muže), aby se napili svého oblíbeného piva nebo nealkoholického sportovního nápoje. Kdo se rozhodl pro pivo, dostal během patnácti minut nepatrné množství, přesně 15 ml. Pro lepší představu je to zhruba jeden lok piva. Obsah alkoholu je v takovém objemu piva tak nepatrný, že se nedá prokázat v krvi, ani nemá žádný účinek. Zatímco probandi pili, sledovali vědci vylučování dopaminu v jejich mozku. A mozek opravdu začal produkovat dopamin, jakmile muži pivo ochutnali. „Tento experiment ukazuje, že pouhá chuť alkoholického nápoje vyvolává dopaminovou aktivitu v části mozku zodpovědné za odměňování, nezávisle na jeho omamném vlivu,“ říká Kareken. Jinými slovy – i nealkoholické pivo vyvolává dobrou náladu. Odpůrci piva ovšem kontrují: po pivu roste břicho, a navíc obsahuje nebezpečné nitrosaminy.

www.focus.de

-red-