Kolik stojí hodina?

Jaká je cena našeho času? Opravdu čas znamená peníze?

Tuhle představu razil už Benjamin Franklin, jeden ze zakladatelů USA a také vynálezce a obchodník. Myšlenku, že „čas jsou peníze“ razil jako základní princip ve své knize „Rady pro mladé obchodníky“. Jenže je to opravdu tak?

Ten, kdo takto uvažuje, pro sebe nedělá nic dobrého, tvrdí psycholog Sanford E. DeVoe z Anderson School of Management ve Spojených státech. Kdo při úvahách o tom, jak tráví svůj čas, uvažuje jen nad tím, jestli mu takto strávený čas přinese i finanční užitek, snižuje své potěšení z vlastních aktivit. Podstatnou část života trávíme prací a zároveň jsme navyklí mít před očima hodinovou a měsíční mzdu. Tím, že podvědomě spojujeme čas a peníze, stávají se pro nás peníze podle vědců postupně důležitější než čas. Podle výzkumů se tím připravujeme o radost nejen z práce. Kdo například tráví volno tím, že v rámci „networkingu“ buduje společenské styky s lidmi, kteří mu mohou být užiteční, tomu nezbývá čas na rodinu a přátele. A přitom právě oni jsou skutečným zdrojem spokojenosti a štěstí. Co s tím? Nejen DeVoe v tom má jasno: oddělit volný čas od práce je zásadní, a to především pro lidi ve vysokých pozicích.

Sanford E. DeVoe: The psychological consequence of thinking about time in terms of money. Current Opinions in Psychology 26, 2019. DOI: 10.1016/j.copsyc.2018.12018

-red-