ZLO NA VLASTNÍ KŮŽI

Inteligentní postavy mívají brýle. Šprti obvykle také, jenom výraznější. Stejně tak ošklivky všeho druhu nosí tlusté okuláry se silnými skly a z ošklivého káčátka se stanou krasavicí pouhým odložením této rekvizity. Podle čeho se poznávají zlosyni?

Filmoví záporáci zhusta vypadají nesympaticky nebo podivně už na první pohled. Ve způsobu, jakým k jejich ztvárnění přistupují filmoví tvůrci, můžeme najít i určitá klišé. Jedno z nich se očividně týká i jejich pokožky. Kůže je tu zrcadlem jejich zvráceného vnitřního světa. A to napříč časem i filmovými žánry. Tým dermatologů z Texaské univerzity se na kožní potíže filmových postav podíval blíže a popsal pět druhů „dermatologicky nápadných“ znaků u filmových zloduchů: 

Jizvy

Co by byly filmové záporné postavy bez promyšleně namaskovaných jizev, nejoblíbenějšího filmového způsobu, jak zdůraznit padoušství postavy ve filmu? Ne že bychom nenašli u filmových hrdinů i sexy jizvy. Vzpomeňte si třeba na Harrisona Forda v roli Indiany Jonese. Jenže jejich jizvy bývají nenápadné, malé a nejsou odpudivé. Obličej zloducha bývá naproti tomu zjizven nehezky, jizvy bývají i různě zbarvené nebo vystouplé, a když už, tak jich bývá hodně. Typickým zástupcem zjizvených lidí, které bychom nechtěli potkat večer v temné uličce, je Freddy Krueger v Noční můře z Elm Street.

Placená zóna

Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com