Sluchové halucinace jsou normální

Vážně jsem slyšela, že se v konvici začala vařit voda! Ten telefon doopravdy zvonil! Pravděpodobně se vám už také stalo, že jste slyšeli něco, co se ve skutečnosti nestalo.


Možná jste měli tu a tam pocit, že máte sluchové halucinace a že to s vámi není tak úplně v pořádku. Podle zajímavého výzkumu Alberta Powerse a jeho kolegů z Yale University jste nejspíš docela normální. Až 13 % lidí slyší neexistující zvuk, ale jen pouhé 1 % z nich trpí halucinacemi spojenými s duševní poruchou. Co se to tedy s naším vnímáním děje?


Powers vysvětluje tento fenomén tím, že si náš mozek za určitých okolností spojí nějakou situaci s konkrétním zvukem natolik pevně, že když se ocitneme ve stejné situaci znovu, automaticky se nám z paměti vybaví daný zvuk. Jde o podmiňování, a tedy o podmíněné halucinace. Ty se od těch chorobných odlišují tím, že se asociují s jinými oblastmi mozku, jak se zjistilo pomocí skenování mozku. Znamená to, že náš mozek události nejen zaznamenává, ale dokonce i předvídá. Proto až příště uslyšíte po příchodu domů z obýváku partnerovo „Ahoj!“, ačkoliv je partner na služební cestě, nemusíte se hned objednat k psychiatrovi. A to je dobrá zpráva.


Zdroj: DOI: 10.1016/j.biopsych.2018.07.015


-red-