Maso - jaké, kolik, pro koho

Antropologové sice stále diskutují o detailech, ale převážně se shodují v tom, že maso skutečně bylo po většinu lidské historie součástí našeho jídelníčku.


Po tisíciletí naši předci lovili zvířata a jedli jejich maso, které bylo jen minimálně tepelně upravované, nebo dokonce syrové. A


rozhodně nebylo průmyslově zpracováváno. Šlo o maso zvířat, která nedostávala antibiotika


a hormony ani je nikdo nekrmil geneticky modifikovanou stravou.


                                                                                                           


Dnešní realitou je však převážně konvenčně zpracované maso z velkokapacitních chovů.


Naprostá většina masa a masných výrobků, které jsou běžně dostupné a které konzumujeme,


je proto kvalitativně mimo únosné meze. Zvířata v konvenčních chovech jsou často vykrmována stravou, která není přirozená a může obsahovat geneticky modifikovanou sóju. Žijí v nezdravých a nepřirozených podmínkách, kvůli nimž jsou opakovaně nemocná, což následně vede k podávání nejrůznějších léčiv. Maso těchto zvířat pak obsahuje méně prospěšných živin (např. omega-3 mastných kyselin) a více nežádoucích složek. A to už vůbec nemluvím o způsobu zpracování masa a jeho další průmyslové úpravě.


 


Přestože byla v historii konzumace masa běžná, dnes ho mnoho lidí jí až příliš často, což nedoporučuji.  Maso může být každodenní součástí zdravého jídelníčku. Musí se však jednat o kvalitní maso, ideálně z důvěryhodného zdroje. Podle tradiční čínské medicíny maso prospívá lidem se slabší konstitucí spojovanou s nedostatečností krve. V takovém případě se nejvíce doporučují vývary ze zahřívajících druhů masa, jako jsou zvěřina nebo hovězí.


 


Nejdůležitější u masa je kvalita zdroje a způsob zpracování masa. Otázka, jestli jíst drůbež, ryby, nebo červené maso, už tak zásadní není. Například i velmi zdravé mořské ryby mohou být chovány podobně jako jiná zvířata z velkochovů v krutých podmínkách, vykrmovány sójovými granulemi a léčeny antibiotiky. Sebekvalitnější ryby v podobě rybích prstů smažených na nekvalitním rostlinném oleji rozhodně více škodí, než prospívají.


 


Recept: Boeuf bourguignon


Vaření v jednom hrnci je praktické a navíc obvykle zbude na později.


 


hovězí kližka (1 kg)


2 lžíce hladké mouky


pancetta (150 g)


2 lžíce olivového oleje


1 šalotka


2 cibule


1 stroužek česneku


75 ml brandy


750 ml červeného vína


500 ml hovězího vývaru


bouquet garni


baby cibulky (110 g)


malé žampiony (200 g)


1 lžíce másla


mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř


Margit Slimáková

PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.