Mnoho lidí zažívá v souvislosti s pandemií strach, nejistotu a zvýšenou úzkost. Ne každý umí tyto nepříjemné stavy a emoce účinně zpracovat, často hledáme různé možnosti úniku, a toužíme po rychlé úlevě. Jak lépe zvládat stavy úzkosti pomocí vůní?

Únikem může být cokoli, co nám přináší dočasnou úlevu od každodenních starostí a frustrací – sport, cvičení přes internet, sociální sítě a hraní her, jídlo v různých podobách (přejídání, posedlost zdravou výživou nebo nadměrné holdování sladkostem), káva, kouření, alkohol či sedativa. Snahy o únik někdy mohou nepozorovaně přerůst v závislost. To platí i o těch zdánlivě neškodných – například zahánění starostí a nepříjemných pocitů prací může přerůst ve workoholismus. 

Do závislosti je snadné „spadnout“, ale dostat se z ní může být komplikované. Většinou to vyžaduje komplexní léčení pod dohledem odborníků. Aromaterapie a éterické oleje samy o sobě závislost nevyléčí, ale mohou být přínosnou součástí celostního přístupu k odvykání od závislosti. Éterické oleje působí na několika úrovních: pomáhají překonat „bažení“ (craving), přispívají ke zmírnění úzkosti a celkové regulaci emocí a ulevují při fyzických symptomech odvykání. jako jsou svalové napětí, bolest hlavy, třes, noční pocení, nespavost atd. Éterické oleje nejsou návykové, takže neexistuje riziko vzniku další závislosti.

pomeranč aromaterapie čichČich má přímý přístup k našemu limbickému systému. Nemusíme se zdržovat tím, co si o pachu nebo vůni myslí náš rozum. Víte, které další vůně jsou pro duši blahodárné? Vůně pro zdraví | Psychologie dnes (portal.cz)

V tomto ohledu již proběhlo několik studií se zajímavými výsledky. Například japonský výzkum pracoval s 29 psychiatrickými pacienty, kterým se během předchozí studie nepodařilo odvyknout od benzodiazepinů. Když se o to pokusili znovu s éterickými oleji – směsí santalu, jalovcových plodů, růže a kořene kosatce, u 26 z nich se podařilo výrazně snížit dávkování léků a 12 účastníků nakonec léky bez problémů vysadilo. Při odvykání kouření studie prokázaly příznivé účinky éterických olejů z anděliky lékařské a černého pepře. Z americké studie, která zkoumala zmírnění nevolnosti při odvykání od opiátů, vyplývá, že máta peprná má v tomto ohledu velmi vysokou účinnost. Použití může být cílené na určitý typ závislosti nebo na konkrétní symptomy. Levandule, heřmánek římský a ylang ylang jsou dobrou volbou pro své relaxační a zklidňující účinky. Andělika dodává sílu, pomáhá zvládat obtížné situace a překonávat potíže. Citrusové oleje (citron, grapefruit, bergamot, mandarinka) navozují radostné a optimistické pocity, citron navíc zlepšuje soustředění a napomáhá mírnému detoxu jater a ledvin. Podobně působí i černý pepř, který též prokazatelně zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu v mozku. Máta peprná ulevuje od bolesti hlavy a nevolnosti. Éterické oleje jsou určené k vdechování (z kapesníku, v aromalampě či difuzéru) nebo ke koupelím a masážím (pár kapek naředěných v nosném rostlinném oleji). Jejich použití se řídí mnoha faktory, včetně osobních preferencí. Pokud nám éterické oleje voní, vyvolávají v nás zároveň libé pocity, což napomáhá jejich účinnosti. Proto se doporučuje nepoužívat ty, které nám nevoní, protože organismus pak obtížněji dokáže využít jejich pozitivní účinky. Při odvykání to platí dvojnásob.

Zdroje

In Essence – Journal of the International Federation of Professional Aromatherapists, 4: 2016.

Worwood, V. A. Voňavá lékárna. Praha: OWP, 2009.

Placená zóna

Viola Somogyi, Eva Klimentová