Online archiv

Vydání: PD 06/2021

Vůně svobody

Viola Somogyi, Eva Klimentová , PD 06/2021
Mnoho lidí zažívá v souvislosti s pandemií strach, nejistotu a zvýšenou úzkost. Ne každý umí tyto nepříjemné stavy a emoce účinně zpracovat, často hledáme různé možnosti úniku, a toužíme po rychlé úlevě. Jak lépe zvládat stavy úzkosti pomocí vůní?

Nohama pevně na zemi

Viola Somogyi, PD 06/2021
Úzkost a napětí mohou vést až ke vzniku závislostí. Úlevu nabízejí různé relaxační techniky. Třeba klasický autogenní trénink nebo jiné typy práce s tělem, například progresivní svalová relaxace podle Jacobsona.

Aktivní imaginace

Kristýna Fílová, PD 06/2021

Pracuji, tedy jsem?

Silvia Kutálek Gregoričková, PD 06/2021
„Závislost je cokoli, co krátkodobě vyřeší naši bolest, prázdnotu, úzkost či strach, ale dlouhodobě ublíží nám či našemu okolí,“ říká lékař a spisovatel Gabor Maté. Co když je naší závislostí práce? Jak s ní můžeme nakládat v rámci terapie?

K problému závislosti

PD 06/2021
Bez absolutna se skoro nedá žít. Mladý voják stojí sedm hodin v zákopu, třináct metrů od něj další, a tak to jde po celé frontové linii v první světové válce. Tento chlapec, téměř ještě dítě, je poprvé v rozhovoru se sebou samým, jenž je krutě opravdový. Nad problémem našich závislostí se pro psychologii dnes zamyslela česká filosofka a fenomenoložka Anna Hogenová.

Svět vnitřních soudců

Sandra Silná, PD 06/2021

Scrollování životem

Michal Dvořák, PD 06/2021
Mobil bereme do ruky v průměru šedesátkrát za den. Mnoho z nás po něm sahá téměř automaticky – když pociťujeme nudu, nebo naopak stres, prožíváme náročnou emoci, nebo prostě jen ze zvyku. Co můžeme udělat pro to, abychom svůj telefon používali vědoměji?

Závislost v čase krize

PD 06/2021
„SLOŽITÁ SITUACE BĚHEM PANDEMIE ZASÁHLA TY NEJZRANITELNĚJŠÍ, SOCIÁLNĚ SLABŠÍ RODINY S MALÝMI DĚTMI. POTÍŽE LIDÍ Z RIZIKOVÝCH SKUPIN SE JEŠTĚ PROHLOUBILY, AMBULANCE MÁME PŘEPLNĚNÉ,“ ŘÍKÁ PROFESOR MICHAL MIOVSKÝ, PŘEDNOSTA KLINIKY ADIKTOLOGIE VŠEOBECNÉ FAKULTNÍ NEMOCNICE V PRAZE A 1. LÉKAŘSKÉ FAKULTY UNIVERZITY KARLOVY.