Sex, věrnost a oxytocin

Když jsme byli mladí, hollywoodské filmy nám ukazovaly idylickou verzi toho, jak vypadá seznamování a následné námluvy. Chlapec potká dívku, přeskočí jiskra, zamilují se, vezmou a všichni spolu šťastně žijí až do smrti.


 Jak stárneme, zjišťujeme, že z reality moderního randění se stala úplně jiná pohádka. Místo toho, abychom potkali osudovou lásku na první dobrou, skončili jsme v generaci Tinderu, sexu na jednu noc, bokovek a zvyšujícího se počtu sexuálně přenosných chorob. Hurá!


Historicky byl sex aktem, který měnil páry v partnery a byl přímo vázán na plodnost. Kultura levného sexu však sex změnila v mnoha ohledech de facto v rekreační aktivitu. Příležitostný sex s přáteli, známými, nebo dokonce úplnými cizinci se stále více a více normalizuje, a to tak, že je tento trend ve skutečnosti dokonce oslavován jako osvobozování nebo emancipace v mnoha ženských časopisech a dalších médiích.


Zničující zábava


Nebudu lhát, samozřejmě chápu, proč se dostupnost potěšení na požádání, a navíc bez závazků, stala tak populární. Koneckonců sex je navržen tak, aby to byla zábava, a technicky vzato se jedná o cvičení (win-win situace!). Takže sexuální revoluce se jeví jako téměř nevyhnutelná, když vezmeme v úvahu, že lidská přirozenost má sklon požadovat víc čehokoliv, co považuje za příjemné a dobré. Ale když se podívám na to, jak byly ovlivněny vztahy, duševní a fyzické zdraví tolika z mých vrstevníků, nemohu se nezeptat: je to pro nás skutečně ta nejlepší cesta?



Jakkoliv se kultura levného sexu a jednorázovek zdá na papíře zábavná, pro mnoho lidí je realita mnohem temnější. Pocity lítosti, osamělosti a nedostatku citového naplnění jsou nešťastným důsledkem neformálního sexu, které se zřídka proderou na obrazovky a titulní stránky novin tak často jako jiné patologie naší doby. S tím, jak je v médiích fantastickým způsobem vykreslován příležitostný sex, můžou lidé, kteří se nepočítají mezi jeho fanoušky, dokonce propadnout dojmu, že jsou podivíni. Ale když se na celý problém podíváme z vědeckého hlediska, zjistíme, že neochota zapojit se do odvázaného trendu snadného sexu vlastně dává v mnoha ohledech smysl.


Oxytocin, běžně označovaný jako hormon lásky, je jednou z chemických látek, které vaše tělo uvolňuje během sexu. Povzbuzuje jej, aby se v nás probudila chuť se množit, a také nás vede k větší důvěře k partnerovi, empatii a uvolnění. Stejný hormon se uvolňuje u žen během porodu a kojení. Vzhledem k tomu, že víme, jak silná dokážou být pouta mezi matkami a jejich dětmi, mělo by vám to dát zhruba představu, o jak mocnou chemickou reakci se jedná. Oxytocin byl považován za jeden z biologických mechanismů, které podporují monogamii u lidí, což však nakonec mimoděk vyvolalo v našich tělech reakci, díky níž mnozí sympatizují s kulturou levného sexu.


Pocity prázdnoty a neštěstí, o němž lidé mluví po příležitostném sexu, nejsou známkou toho, že je potřebují prostě překonat, ani že na tom druhém příliš lpí. Naopak se jedná o naprosto přirozenou reakci na sex s někým, o kom víte, že se u vás moc dlouho nezdrží a už vůbec s vámi nebude chtít mít vztah, jak se při sexu domnívaly hormony ve vašem mozku. Ještě strašidelnější je, že někteří lidé si mohou myslet, že další jednorázovka je přesně to, co vyléčí onu spalující prázdnotu. Ve skutečnosti však zapojení do ještě bezmyšlenkovitějšího a bezvýznamnějšího sexu, který postrádá doprovodnou emocionální intimitu, pravděpodobně jen zhorší pocity emoční zraněnosti. V žádném případě je nevyléčí.


Chraňme se!


Ať už jde o neplánované těhotenství, sexuálně přenosné choroby nebo potenciál pro emoční újmu, má sex zkrátka svá rizika. Zatímco v některých případech budou tato rizika existovat vždy, mohou být jindy alespoň zmírněna tím, že k sobě mají partneři důvěru. Hodnota výběru lidí, kteří o nás mají zájem a kteří to s námi myslí vážně, je často oceňována v případě, pokud jde o náš kariérní život nebo přátele. Stejně důležitá je však i v případě našeho milostného života.


Bez ohledu na to, jak moc se snad naše generace domnívá, že kultura levného sexu je přesně to, co je cool, moderní a osvobozující, bojovali bychom proti našim mozkům a tělům, pokud bychom skutečně uvěřili, že na sexu nezáleží. A i když otřepaná poučka, že za starých dobrých časů by se tohle nestalo, nemusí být příliš užitečná, je naprosto normální činit obezřetná rozhodnutí určená k ochraně naší emocionální a fyzické pohody. Když investujeme tolik času do zvažování správných škol, pracovních míst, firem a domácností, proč nevyvinout stejnou míru úsilí pří výběru toho, co je nám fyzicky a emočně nejbližší?


Michael Durčák
Michael Durčák

Autor studuje FF UK.