Online archiv

Vydání: 5/2019

Deprese krade radost ze života

Marie Těthalová, 5/2019
Říká to Martin Hollý, psychiatr a ředitel PN Bohnice. Mluvili jsme o depresi a o sebevraždách, ale také o tom, jak psychické poruchy postupně přicházejí o své stigma, i o festivalu Mezi ploty, který letos Bohnice hostí už posedmadvacáté.

Poslouchejte pozorně, vyplatí se to!

-red-, 5/2019

Vykročit ze stínu

Marie Těthalová, 5/2019
Řady komiksových titulů před několika týdny rozšířila Stínka, komiks mladé německé výtvarnice Daniely Schreiter, která má Aspergerův syndrom. Autentické vyprávění o životě s autismem nepostrádá vtip a nadsázku. Komiks přeložila Kateřina Rodná

S depresí za zády

Alena Wehle, 5/2019
Okolo mě lítaly výčitky, urážky a v lepším případě facky. Cítila jsem se unavená a přemýšlela jsem, jak odejít nebo zmizet.

Cesta z autistického vězení: Recenze

Jaroslava Šicková-Fabrici, 5/2019
Skrze arteterapeutické techniky dokážou autisté zprostředkovávat svá poselství z „autistického vězení“, která citliví arteterapeuti, jakým je nesporně i autor knihy Malování se slečnou K., dokážou zachytit a dekódovat.

Jak se láskyplně starat o sebe

Janette Šimková, 5/2019
Víte, co je na nejhořejší příčli žebříčku důvodů odchodu lidí ze zaměstnání? Nedostatek ocenění, když pracovníkům nikdo neprojeví účast nebo vděk za jejich snaživou práci a nepečuje o ně.

Trávu bych si zapálil

Matyáš Zrno, 5/2019
S ředitelem Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech Cyrilem Höschlem o tom, proč by do toho podruhé nešel, proč nejsou testy IQ tak určující, proč by si rád zapálil marihuanu, ale neudělá to, a jak je to s věcmi mezi nebem a zemí. A také o etických dilematech očkování, proč ještě nejezdíme samořiditelnými auty a jestli ještě někdy vstoupí do politiky.

Já se vám omlouvám...

Romana Suchá, 5/2019
Péče o závislé není jednoduchá. Často svou závislost bagatelizují, odmítají své problémy dávat do souvislosti s užíváním drog a sami sebe vnímají v lepším světle, zatímco na druhých vidí jenom chyby.

Materialisté a Facebook

-red-, 5/2019

Efekt uspávače hadů

-red-, 5/2019
Napadlo vás někdy položit si otázku, proč se vám, když se nudíte, začnou automaticky klížit oči?

Zlomyslnost napomáhá našemu egu

-red-, 5/2019
Lidé neradi přiznávají sami sobě, natož pak ostatním, že mají z něčeho škodolibou radost.

Dát porodu respekt

Matyáš Zrno, 5/2019
Od 13. 5. se koná už tradiční Týden respektu k porodu, s jehož ředitelkou Lucií Ambrožovou jsme mluvili nejen o porodech doma. Více se této otázce věnujeme v tématu tohoto čísla.