S depresí za zády

Okolo mě lítaly výčitky, urážky a v lepším případě facky. Cítila jsem se unavená a přemýšlela jsem, jak odejít nebo zmizet.

Bylo mi dvanáct, neexistoval internet a doma jsme neměli telefon.
Chvíli jsem stála na balkoně našeho domu, jenže mi v tu chvíli přišel nesmyslně nízko na to, abych svou bolest vyřešila skokem. V lékárničce jsme měli leda tak živočišné uhlí a Alpu. A tak jsem nazula prestiže a rozhodla se utéct. Bez plánu a cíle, ale s pocitem, že nic horšího se mi už stejně stát nemůže.
Když jsem běžela třetí kilometr lesem, zastavila jsem se u potůčku a ucítila, jak svíravá bolest u srdce opadá. Najednou jsem se dokázala zase nadechnout, dotkla jsem se chmýří pampelišek a po vlasech mě hladil vítr. Už jsem nemusela běžet tak rychle. Stačilo místy jít a pak popoběhnout. Ten den jsem uběhla šest kilometrů, zbavila se obrovské zátěže a vrátila se zpátky domů. Před vrátky jsem namáhavě polkla, ale už jsem věřila, že to dokážu přežít.
Tenkrát jsem poprvé ucítila blízkost své vlastní smrti. V naší rodině panovalo neustálé napětí, hádky, ponižování, fyzické tresty a ve škole se k tomu přidala ještě šikana. Den co den jsem chodila do školy se staženým hrdlem a pocitem, že je to už možná naposledy. V okolí jsem neměla nikoho, komu bych mohla říct, co prožívám. Jakou tíhu v sobě nosím. Brala jsem to jako svou slabost.
Ale objevila jsem způsob, jak to všechno zmírnit. Naštěstí byl můj otec vytrvalostní běžec, souhlasil s pořízením běžeckých bot a zápisem do oddílu orientačního běhu. Moje motivace byla tenkrát dost jiná než u zbytku běžců ve spolku. Já opravdu toužila hlavně běhat v lese. Jen tak… Závody byly spíše propustkou na víkend strávený na vzduchu než touha něco vyhrát. V mapě jsem se orientovala špatně, občas jsem ji úplně zahodila a doběhla do cíle po vlastní ose. Asi si dokážete představit, jakou radostí jsem byla pro trenéra.

Placená zóna

Alena Wehle
Alena Wehle

Průvodkyně, rekreoložka, bloggerka, fotografka, máma, ale hlavně vysoce citlivá osoba. Toto téma šíří do světa na svém blogu www.alenawehle.cz.