Dát porodu respekt

Od 13. 5. se koná už tradiční Týden respektu k porodu, s jehož ředitelkou Lucií Ambrožovou jsme mluvili nejen o porodech doma. Více se této otázce věnujeme v tématu tohoto čísla.


Proč je důležité se na porod předem připravovat?


Příprava ženě umožní, aby měla ona i její doprovod jasno. Aby nemusela zbytečně začít najednou přemýšlet o tom, zda nástřih ano, nebo ne. Pokud se žena předem seznámí s průběhem porodu, prožívá ho lépe a nenechá se tak snadno zaskočit například bolestí apod. Díky přípravě se zmenšuje počet situací, kdy vás něco vytáhne z vaší porodní bubliny. U porodu je strašně důležité, aby žena co nejméně zapojovala racionální mozek. Tělo prostě ví, co má dělat, je to zapsané v tom „starém mozku“.  Čím víc přemýšlíme, tím víc se z toho procesu vytrháváme. Proto je například absurdní, aby žena na příjmu, když předem při registraci do porodnice vyplnila všechny potřebné údaje, musela znova vzpomínat, na co umřel dědeček. 


Má být muž u porodu?


To záleží na konkrétním páru a konkrétní situaci. Žena je během porodu velmi vnímavá a doslova nasává nálady z okolí. Pokud se muž necítí dobře, může svůj strach a úzkost na ženu přenášet. Musí s tím počítat a ideálně se předem společně se ženou připravovat. To si musí každý pár rozhodnout klidně až na poslední chvíli a je v pořádku své rozhodnutí průběžně měnit. A je skvělé, když si muž nebere osobně, pokud si jeho žena vyžádá jen ženskou podporu.    

U mě můj byl muž, který mě skvěle podržel. Předem si našel informace, které mluvily k němu jeho jazykem.



Placená zóna

Matyáš Zrno