Jsou vegetariáni zdravější?

Relativně ano. Jsou zdravější ve srovnání s typickými pojídači párků, knedlíků a dortíků, protože jedí mnohem více jednoznačně prospěšné zeleniny.


 Vegetariáni ale nejsou zdravější, když je srovnáme se zdravě se stravujícími a zdravě žijícími milovníky jakýchkoli kvalitních potravin. Vegetariánství může být naopak rizikové – podobně jako kterýkoli jiný omezený stravovací způsob. Především časté vegetariánství založené na konzumaci vysokého množství sacharidů, s omezením zdravých tuků a bílkovin, hrozí nadměrným přetěžováním slinivky břišní, které může dospět k inzulinové rezistenci. Vegetariánství bez ryb s nadbytkem běžných rostlinných olejů hrozí nadbytkem zdraví neprospěšných prozánětlivých tuků. Veganství bez suplementace vitaminem B12 hrozí závažným až nevratným poškozením zdraví. Z čistě výživového hlediska je možné být perfektně zdravý i při stravě s dostatkem kvalitního masa, mléka a vajec. Základem zdraví je totiž kvalita potravin, vždy dostatek zeleniny a rozumný životní styl s pohybem, spánkem, funkčními vztahy a dobrou náladou. A to vše mohou mít jedlíci jakýchkoli základních kvalitních potravin a jídel z nich. Vegani si musí hlídat vitamin B12. Podílí se na krvetvorbě a fungování nervového systému, ale nevyskytuje se v rostlinných zdrojích. Nejlepším zdrojem B12 jsou pro člověka živočišné potraviny jako maso, játra, mléko, sýry a vejce. Při dlouhotrvajícím nedostatku B12 nastává vážné a nevratné poškození nervového systému, kardiovaskulárního systému, a někdy dokonce smrt. Deficit může nějakou dobu probíhat i bez potíží, nebo přesněji bez jejich uvědomění – a v okamžiku jejich nástupu už může být zdraví nevratně poškozeno. Deficit B12 je poměrně běžný. Podle EPIC-Oxford studie zpracované v roce 2010 se nedostatek B12 vyskytuje ze sledované skupiny britských mužů u 73 % veganů, 24 % vegetariánů a asi 2 % „všejedlíků“. Snad největším rizikem je hrozící nedostatek B12 u kojenců vegetariánských a veganských maminek. Jediným spolehlivým zdrojem vitamínu B12 jsou pro vegany výživové doplňky a potraviny obohacené o tento vitamin! Veganům mohou snadno chybět také omega-3 mastné kyseliny, které se ve spolehlivém a dostatečném množstvé nacházejí jen v rybách. Defi citní je často i jod a železo, vitaminy D a K2. Proto důrazně doporučuji pravidelně jíst ty nejbohatší možné zdroje, případně raději rovnou potraviny o tyto složky obohacené. Z potravin mohou konkrétně prospět čerstvě mletá lněná semínka a chia semínka, mořské řasy, jako jsou kelp a nori, houby a ořechy, zelená listová zelenina a luštěniny.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S RAJČATY Suroviny (4 porce): 2 lžíce olivového oleje, jarní cibulka (1 ks), 200 g mrkve, 2 stroužky česneku (utřené), 30 g rajčatového protlaku bez cukru, 200 g krájených rajčat z konzervy, 1 l zeleninového vývaru, 150 g červené čočky, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl a čerstvě namletý pepř
POSTUP: Na olivovém oleji osmahněte najemno nasekanou cibulku. Přidejte mrkev nakrájenou na kolečka a dál smažte cca 5 minut. Do pánve přidejte utřený česnek a smažte další 2 minuty. Přimíchejte rajčatový protlak, rajčata a vše zalijte vývarem. Polévku přiveďte k varu a přisypte červenou čočku a tymián. Vařte, dokud čočka nezměkne, což trvá cca 25 minut. Polévku můžete (ale nemusíte) rozmixovat tyčovým mixérem. Polévku dochuťte solí a pepřem.



PharmDr. Margit Slimáková