Online archiv

Autor: Margit Slimáková

Instantní kaše ne!

Margit Slimáková, 12/2019
Instantní kaše, extrudované křupky a chlebíčky se dlouho propagovaly jako dietní a zdraví prospěšné potraviny. Pro mě jsou skvělým příkladem toho, že dietní potraviny zpravidla nejsou vůbec nic zdravého, a současně i vysvětlením, proč dietní potraviny vůbec nedoporučuji.

Mléko a vápníková pohádka

Margit Slimáková, 11/2019
Mléko se propaguje jako základ zdraví, ale ve skutečnosti není esenciální potravinou a na světe žijí miliony lidí, kteří jej z nejrůznějších důvodů nekonzumují, případně ho konzumují jen minimálně, a přesto skvěle prospívají a mají všechny kosti v pořádku.

Se zdravou výživou na muže a puberťáky

Margit Slimáková, 10/2019
Pro dlouhodobé zdravé stravování potřebuje většina z nás také podporu okolí. Nejbližší (a nejtěžší) k převýchově jsou zpravidla partneři a děti. Jak na ně?

Psychologie na talíři: Děti, škola a jídlo

Margit Slimáková, 9/2019
Je prvního září a děti vyrážejí do školy. A tím pádem nastává i doba stravování ve školních jídelnách či bufetech.

Makrobiotika - pro a proti

Margit Slimáková, 7-8/2019
Makrobiotika je u nás populární, přestože je poměrně komplikovaná, časově náročná a pro běžného jedlíka chuťově nezajímavá.

Psychologie na talíři: Syrová strava

Margit Slimáková, 6/2019
Syrová strava (raw food) je většinou vegetariánská výživa založená na konzumaci tepelně neupravených potravin. U nás je velmi módní několik posledních let, přestože chroustat v zimě jen syrové nebo šetrně usušené potraviny je pro naši podnební oblast naprosto netypické.

Jsou vegetariáni zdravější?

Margit Slimáková, 5/2019
Relativně ano. Jsou zdravější ve srovnání s typickými pojídači párků, knedlíků a dortíků, protože jedí mnohem více jednoznačně prospěšné zeleniny.

Psychologie na talíři: Sladký život

Margit Slimáková, 4/2019
Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika.

Pijte vodu! Ale s mírou…

Margit Slimáková, 2/2019
Roky se doporučovalo pít co nejvíc tekutin. A hlavně množství spolykaných litrů stále kontrolovat. Ve skutečnosti je však potřeba pít stejně automatická jako potřeba dýchat a pocit žízně je pro většinu z nás dostatečně spolehlivým indikátorem.

Vraťte se k plotně!

Margit Slimáková, 1/2019
Jídlo nám chutná, ale tisíce často rozporuplných výživových doporučení nás znejisťují a jsme z nich ve stresu. Místo toho, abychom v pohodě jedli, držíme opakovaně nepřirozené diety a zase tloustneme. Přitom jediné, co dlouhodobě funguje a prospívá zdraví, je jíst kvalitní základní potraviny a jídla z nich připravená. Zapomenout na diety, dietní potraviny a jakékoliv počítání kalorií. Stačí se vrátit do kuchyně a naučit se alespoň trochu vařit.