Vraťte se k plotně!

Jídlo nám chutná, ale tisíce často rozporuplných výživových doporučení nás znejisťují a jsme z nich ve stresu. Místo toho, abychom v pohodě jedli, držíme opakovaně nepřirozené diety a zase tloustneme. Přitom jediné, co dlouhodobě funguje a prospívá zdraví, je jíst kvalitní základní potraviny a jídla z nich připravená. Zapomenout na diety, dietní potraviny a jakékoliv počítání kalorií. Stačí se vrátit do kuchyně a naučit se alespoň trochu vařit.


Za desítky let praxe jsem neměla klienta, který by mi ztloustl nebo onemocněl, protože by se přejídal čočkou, hruškami nebo vejci. K nadváze naopak snadno vede přejídání vysoce průmyslově upravovanými potravinami založenými na cukrech a tepelně poškozených olejích (třeba slunečnicový, kukuřičný a sójový). Vysoce průmyslově upravované potraviny se zpravidla vyrábějí z nejlevnějších surovin, cukrů a zpracovaných tuků a přidaných látek a zpracovávají se do tisíců podob. Jsou chuťově návykové, ale výživově chudé. 


Namísto másla jsme do sebe dlouhá léta cpali tolik propagované margaríny s trans tuky. Místo přirozeně tučných jogurtů jsme pojídali nízkotučné verze zahuštěné cukry a škroby. Namísto omelety jsme se k snídani krmili sladkostmi, jako jsou cereálie. Namísto kvalitních základních potravin, jako jsou vejce, máslo či slanina, jsme si dopřávali průmyslově upravované potraviny s trans tuky a hromadou cukru, které tělo vůbec nepotřebuje. To vše poškozuje nejen naše cévy, ale také zvyšuje riziko většiny dnešních civilizačních nemocí. Čím méně budeme takové „dietní“ potraviny konzumovat, tím lépe. Roky proklamované tvrzení, že vejce nebo bůček jsou jistou cestou k mrtvici nebo infarktu, je obrovským zjednodušením. 


Co by tedy měl Zdravý talíř obsahovat:


+ Nejméně čtvrtinu každé porce by měla tvořit zelenina. Pozor: hranolky a brambory se k zelenině nepočítají!


+ Zeleninu doplňuje ovoce, které ale představuje maximálně čtvrtinu talíře. Nejlépe sezonní ovoce různých druhů a barev. 


+ Bílkoviny získáte nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec a masa. 


+ Polysacharidy jsou nejlepší v přirozené podobě, například jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divoká rýže. 


+ Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v super zdravých potravinách, jako jsou ořechy, avokádo či ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a zastudena lisované rostlinné oleje. 


+ Nejlepší nápoj je čistá voda nebo neslazený čaj. 


+ Celkově upřednostňujte přirozené potraviny před polotovary, biopotraviny před nekvalitní konvenční velkoprodukcí a lokální potraviny před dovozovými. 


 


Zdravé stravování vyžaduje kromě pohody také nadhled. Je dobré si uvědomit, že nežijeme v ideálním světě, ve kterém si vždy úrodu trháme ze zahrádky rovnou do talíře. Každý někdy děláme kompromisy. Supermarketová zelenina je lepší než žádná. Nežijeme v době jedové…


 


 


Margit Slimáková



RECEPT:


Jak si udělat jednoduché a přitom zdravé jídlo? Začneme třeba polévkami. Je to snazší, než si myslíte!


Postup jde shrnout do pár kroků, ve kterých lze obměňovat suroviny a tak získat desítky druhů polévek.


 


Rozehřejeme olej a jemně na něm osmahneme cibulku, popřípadě česnek a koření.


Přidáme nakrájenou zeleninu.


Po jemném osmahnutí přelijeme vodou nebo vývarem.


Uvaříme, rozmixujeme a dochutíme jakoukoliv smetanou.


Do hotové horké polévky můžeme vmíchat i sýr a ozdobit ji bylinkami nebo praženými semínky.


 


A jaké varianty můžeme zkoušet? Zkuste třeba patizon, rajčata, červenou čočku, mrkev, dýni nebo červenou řepu.


PharmDr. Margit Slimáková