Psychologie na talíři: Sladký život

Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika.

Základními druhy cukrů jsou glukóza, fruktóza a sacharóza. V lidském těle je glukóza základním zdrojem energie. Pro přechod glukózy z krve do buněk, kde se rozkládá za vzniku energie, je nezbytný hormon inzulin, který uvolňuje slinivka břišní. Její glykemický index je proto přesně 100. Glukóza je hlavním cukrem hroznového vína, a proto se jí někdy říká hroznový cukr. Díky „ovocnému“ jménu se průmyslu daří tento jednoduchý cukr propagovat a prodávat jako zdraví prospěšný, což ale není. Fruktóza je izomer glukózy. Někdy se označuje také jako levulóza anebo ovocný cukr. Fruktóza je pro někoho hůře stravitelná a může být příčinou nadýmání a průjmu. Někteří odborníci doporučovali fruktózu diabetikům, protože má nižší glykemický index (30) než glukóza a sacharóza. Fruktóza skutečně nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale zvyšuje hladinu hormonu gherlinu, který podporuje chuť k jídlu. Sacharóza je disacharid složený ze stejných dílu glukózy a fruktózy. Je to náš obyčejný cukr v cukřenkách. Získává se zejména z cukrové řepy a cukrové třtiny. Glykemický index je okolo 60. Cukr v ovoci obsahuje zpravidla nejvíce fruktózy (výjimkou je jenom hroznové víno). Cukry jsou však v ovoci přítomny současně se zdraví prospěšnou vlákninou a stovkami mikroživin včetně fytochemikálií a antioxidantů. Nevidím tedy důvod, proč u zdravých lidí příjem ovoce omezovat, a neznám nikoho, kdo by ztloustl nebo onemocněl z přejídání se jablky nebo jahodami. Třeba datle jsou skvěle chutnající ovoce, které se pro svůj vysoký obsah cukrů hodí spíše ke slazení než k přímé konzumaci. Po krátkém namočení je možné je rozmixovat na pastu, kterou lze sladit například kaše, koktejly, raw dezerty nebo pečivo. Pokud hledáte českou alternativu sladidla ze sušeného ovoce, doporučuji sušené hrušky. Na Valašsku se s nimi po rozemletí sladily třeba slavné frgále a sladkému prášku z hrušek se říkalo pracharanda. Fruktóza se nachází hojně i v kukuřici, která je hlavně v USA miláčkem potravinářského průmyslu, jenž z ní vyrábí desítky ingrediencí do tolik oblíbených levných vysoce průmyslově upravovaných potravin. V USA se běžně sladí kukuřičným sladidlem místo cukru z cukrové řepy nebo třtiny jako v Evropě. Toto sladidlo se jmenuje „vysoce fruktózový kukuřičný sirup“ (high fructose corn syrup – HFCS) a na rozdíl od „našeho“ cukru má v sobě vyšší podíl fruktózy. Fruktóza v nadměrném koncentrovaném množství se ale v játrech snadno přeměňuje v tuky a výsledkem je jejich ztučnění. Na tento problém se přišlo právě v USA, kde se slazení fruktózou „testovalo“ na obyvatelstvu. I dia potraviny, v nichž byla fruktóza hlavním sladidlem, u nás po léta nabízené, byly naprostým nesmyslem. Dobrou zprávou je, že Česká diabetologická společnost už prosadila zákaz označení „dia“ na potravinách. A na závěr varování… Snídáte „zdravé“ cereálie? Co do obsahu přidaných cukrů a vysokého glykemického indexu jsou úplně stejně nezdravé jako kobliha a nezachrání je ani minipodíl celozrnné mouky a mléko. Takže co dělat? Sladit co nejméně! Pijte především neslazené čaje a obyčejnou vodu. Omezte konzumaci jakýchkoli kupovaných sladkostí. Při vaření a pečení doma omezujte množství sladidel v receptech. A vyhýbejte se umělým sladidlům.

SLADKÁ KAŠE BEZ CUKRU

 Suroviny (2 porce): 120 g loupané nebo celé pohanky, 100 g ořechů (vlašských, pekanových), 1 kyselejší jablko (Granny Smith), 100 ml pomerančového džusu, 1 lžíce javorového sirupu nebo medu, ½   lžičky mletého kardamomu, ovoce
POSTUP: Pohanku a ořechy zalijte studenou vodou a nechte přes noc máčet při pokojové teplotě. Druhý den ráno vodu slijte a pohanku s ořechy přendejte do mixéru. Přidejte pokrájené jablko (i se slupkou), pomerančový džus, javorový sirup a půl lžičky kardamomu. Mixujte minutu až dvě, až dosáhnete jemné krémové konzistence. Podávejte s čerstvým ovocem a sirupem nebo medem.

PharmDr. Margit Slimáková