Online archiv

Vydání: 4/2019

Cambridge vám přidá kila

Matyáš Zrno, 4/2019
Kristýně Buškové se podařilo splnit si sen, jaký se podaří málokomu: vystudovala psychologii na University of Cambridge. Jak se liší česká a britská psychologie? Jak náročné bylo studium na jedné ze dvou nejslavnějších univerzit světa a proč tam všichni ztloustli? Proč se vrátila do vlasti a co trápí její zahraniční klienty oproti těm českým?

Když slečna řekne NE…

Matyáš Zrno, 4/2019
Desatero pro kluky. Jak na pubertu, holky i sex. Babyonline 2018

Pozor na přizpůsobivost

Alena Wehle, 4/2019
Jednou ze schopností vysoce citlivých lidí je přizpůsobivost. Dokážou najít společné téma v partě lidí s odlišnými zájmy, názory i pohledem na život.

3 x tip na duben

-red-, 4/2019

Jak mít na sebe lepší názor a dokazovat to

Janette Šimková, 4/2019
Není vůbec jednoduché nepodléhat všeobecnému tlaku, že bychom měli být nějak konkrétně ideální, skvělí, výjimeční, úžasní...

Chci mít oba

Romana Suchá, 4/2019
Paní Svatce je třicet pět let, je vdaná, bezdětná. Je to žena, která se snaží být upřímná a pravdomluvná. Zároveň ale šest let udržovala dva paralelní vztahy (s manželem a milencem). Výsledný tlak neunesla a sama se rozhodla pro léčbu na našem oddělení. Byla vedena pod diagnózou F432 – Poruchy přizpůsobení.

Doba zkracování

Milan Petrák, 4/2019
Třináct let před narozením Adolfa Hitlera si jeho otec Alois změnil příjmení ze Schicklgrubera (což bylo příjmení jeho matky) na Hitler (zkomolené příjmení jeho údajného, s matkou nesezdaného otce). Nejednoho autora napadla otázka, jak by si německý diktátor poradil, kdyby si otec původní jméno ponechal.

Nadávky. Proč je tak potřebujeme?

Jaroslav Petr, 4/2019
V patnáctém století se v některých zemích klení na veřejnosti trestalo nejen žalářem, ale třeba i vyříznutím jazyka. Anebo popravou. Neslušná slova z lidské řeči přesto nikdy nevymizela. Zaznívají nejen v soukromí, ale nyní i v přímých televizních přenosech. Co nás vede k porušování norem slušné mluvy?

Děti dvou mužů

Jeroným Klimeš, 4/2019
Osvojení dětí homosexuálními páry je sice v parlamentu momentálně u ledu, ale ještě dlouho bude rozdělovat laickou a odbornou veřejnost. Přitom trochu zbytečně. Drtivá většina homosexuálů totiž o nic podobného nestojí.

Jak najít své češství? V Německu!

Eva Kubová, 4/2019
V životě člověk potká řadu lidí, ale jen na některé vzpomíná celý život. A jen někteří mají schopnost pozitivně vás ovlivnit a posunout dál. V mém životě byl takovým mým osobním guru pan profesor Plichta, který nás měl na aplikovanou psychologii. Byl to on, kdo mě přivedl k tomu žít nějakou dobu v cizině. Pamatuji si, jak mě tehdy překvapil jednou svou poznámkou: „Aspoň poznáš, v čem tkví to naše češství.“

Pořiďte si pejska, nebo firmu

Matyáš Zrno, 4/2019
Jaké je rozjet vlastní podnikání po padesátce? A navíc v tak mladém oboru, jako jsou kryptoměny? Kde se musíte stýkat a potýkat s dvacetiletými ajťáky? Podle Ondřeje Klofáče a Pavla Pulkrába to jde. I když to někdy drhne. „Ve svých letech už totiž známe všechny ty slepé uličky, kdežto oni si všichni myslí, že právě objevili Ameriku,“ říkají s trochou nadsázky.

Nechte si pomoct

-red-, 4/2019
Poradit si sám, anebo si nechat pomoct? To je otázka, před kterou se ocitají lidé, kteří vážně onemocní.