3 x tip na duben


Film


Rekviem za sen/ Requiem for a Dream

Drama

USA, 2000, 102 min


Výborné psychologické drama z roku 2000, které podle předlohy Huberta Selbyho juniora natočil Darren Aronofsky. I po letech stojí za to vidět a zažít. Ovdovělá Sara Goldfarbová žije na Coney Island v domě pro seniory osamělým životem, jen tu a tam ji přijde navštívit syn, aby jí odvezl některou cennost do zastavárny. Čas tráví sledováním televizních pořadů. Když ji zastihne oznámení, že ji zvou jako účinkující do jednoho z nich, vyplní příprava na televizní „roli“ její život na několik dalších měsíců. Hubne, a když už to nejde, pomáhá si léky. Zvyšuje dávky, až překročí hranici, odkud už se nedá vrátit. Paralelně s jejím příběhem zažívá svůj pád do temnoty její syn Harry s přítelkyni Marion a Harryho nejlepší přítel Tyrone, který se živí prodejem drog. Čtyři lidé, jimž osud nepřál štěstí, nemilosrdně klesají stále hloub. To vše provázeno geniální hudbou Clinta Mansella v podání Kronos Quartetu.


 


Aplikace

Nepanikař

Zajímavá aplikace „Nepanikař“ poskytne zdarma rychlou první psychologickou pomoc lidem, trpícím různými psychickými obtížemi. Jedná se o první aplikaci v českém jazyce tohoto druhu. Má pět základních modulů: deprese, úzkost/panika, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu a kontakty na odbornou pomoc.

„Deprese“ zahrnuje funkci „Co mi může pomoci“, kde aplikace nabízí tipy, které mohou uživateli pomoci při obtížích (např. cvičení, meditace, poslech hudby, pozorování videí, kreslení, řízená relaxace), „Plánování aktivit“, které motivuje uživatele k vytvoření plánu toho, co by chtěl v nejbližší době dokázat a „Co mě potěšilo“, které vede k hledání pozitiv z prožitého dne.

Modul Úzkost/panika má za úkol rychle překonat uživateli pocity úzkosti nebo panickou ataku. Nabízí dva druhy dechových cvičení. Další funkcí, která je obsažena v tomto modulu je počítání jednoduchých matematických rovnic.

Modul Chci si ublížit se snaží odvést pozornost jiným směrem. V modulu myšlenky na sebevraždu jsou k dispozici činnosti, které by mohly myšlenkám na sebevraždu pomoci předejít nebo přinejmenším alespoň přesvědčit uživatele o hodnotě jeho života. Uživatel si sám vytvoří záchranný plán.

Aplikace obsahuje i telefonní čísla s možností přímého telefonování na záchrannou službu, tísňové volání, linku bezpečí a krizová centra a dále kontakty na krizová po celé ČR.

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.dontpanic

 


Konference

Cestou, necestou na psychologickou konferenci ČASP!

Přijeďte 5. - 7. dubna 2019 do Olomouce na XVI. ročník psychologické konference ČASP, tentokrát na téma Cesta k sobě. Těšit se můžete na přední české osobnosti, jako např. na prof. PhDr. Zbyňka Vybírala, Ph.D., doc. PhDr. Otto Čačku, prof. PhDr. Annu Hogenovou, CSc. či prof. PhDr. Pavla Říčana, CSc., kteří se dotknou témat poznání sama sebe, seberozvoje či partnerských vztahů. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program, workshopy, studentská sekce nebo velkolepý galavečer! Registrace je možná pouze do 2. dubna, tak  nenechte si ujít tuto skvělou příležitost a přihlaste se ještě dnes na stránkách www.konferencecasp.cz.



-red-