Tenerife. Na návštěvě u Kanářanů.

Kanárské ostrovy jsou oblíbenou turistickou destinací, díky nízkonákladovým aerolinkám dostupnější než kdy předtím. Nenechte se ale mýlit – i na Kanárech žijí normální lidé, kteří vedou normální život. Jen trochu pohodovější. A vést ho můžete i vy.

Hned úvodem by se slušelo zmínit, že při psaní následujících řádků nemohu být považován za nestranného pozorovatele. Díky práci svého otce jsem měl jedinečnou možnost na hlavním ostrově Tenerife strávit v průběhu svého dětství a dospívání úhrnem zhruba rok čistého času a ostrov si zamilovat a v jeho pravidelných návštěvách pokračovat i ve vlastním dospělém životě. Letos mě čeká devatenáctá návštěva. Každá cesta na Tenerife je pro mě tak trochu návratem domů.

Koupání i koulování 

Tenerife je unikátní hlavně svou pestrostí. Nejenže se zde mísí vlivy kultury jak evropské (a zdaleka nejen španělské) a africké (ostatně do Afriky je to mnohem blíže než do Evropy), ale také zde na relativně malé ploše nalezneme skoro všechny myslitelné typy krajiny. Ne nadarmo se Tenerife přezdívá „malý kontinent“, kde můžete v jeden den ležet na rozpálené pláži u moře, procházet se jehličnatými lesy, obdivovat nehostinnou, ale o to půvabnější záhadnou měsíční krajinu, shlížet z horských serpentin do zelených údolí a nakonec se koulovat ve sněhových závějích. Na Tenerife to za ideálních podmínek zvládnete vše během pár hodin. A stejně jako krajina jsou velmi pestří i obyvatelé ostrova. Turisty nejoblíbenější je jih ostrova, kde místních v záplavě turistů příliš mnoho nenajdete. Nicméně jde o to, koho vlastně považujete za místního. Na jihu se vytvořila svérázná komunita těch, kteří se na ostrov vraceli tak dlouho, až se na něm rozhodli zůstat. Dominují mezi nimi Britové a Němci a v těsném závěsu za nimi Belgičané a Nizozemci, nechybí ani komunita českých přistěhovalců. Napříč národnostmi se všichni přistěhovalci shodují na jednom – na Tenerife žijí pomalejší, spokojenější a šťastnější život než ve svých původních domovech. A když se jim přece jen po vlasti zasteskne, není nic jednoduššího než strávit večer v jedné z mnoha britských/německých/belgických, ale i českých hospůdek. Další poměrně specifickou skupinou Kanářanů-nekanářanů jsou obyvatelé hlavního města Santa Cruz de Tenerife. Čtyřsettisícová metropole je administrativním a správním, ale i finančním centrem nejen Tenerife, ale celých Kanárských ostrovů. Na ulicích zde potkáte zaneprázdněné úředníky, bankéře a podnikatele, ale ani jim nechybí pro obyvatele ostrova typická schopnost se i v největším pracovním shonu zastavit a vychutnávat si život. Stejně jako přistěhovalci jsou i tenerifští „měšťáci“ usměvaví, komunikativní a přátelští lidé, kteří vám ochotně na ulici ukáží správnou cestu za památkami nebo vás nasměrují do své oblíbené vinárny, tapas baru či na trh s čerstvými mořskými plody.

Na sever! 

Nejautentičtější zážitek ze setkání s těmi pravými „Tinerfeños“, jak si sami obyvatelé ostrova říkají,  vás nicméně nečeká ani na turistickém jihu, ani v hlavním městě, ale v jedné z mnoha horských či přímořských vesniček na severu. I zde nalezneme turisticky atraktivní cíle, ale k pochopení místní mentality je zapotřebí navštívit jedno z míst, kam noha turisty běžně nevkročí. Ale žádný strach, ani zde se rozhodně nesetkáte s despektem, protože jste cizinec. K návštěvníkům jsou zde stejně vstřícní jako všude jinde a nechají vás nahlédnout do svých životů drobných zemědělců, vinařů či rybářů, kteří svou činnost vykonávají postaru a po svém. Není výjimkou, že potkáte lidi oblečené v tradičních krojích, které podobně jako v například v Bavorsku nejsou úlitbou, aby se turisté cítili autentičtěji a byli ochotní více utrácet, ale jsou pro některé Tinerfeños, obzvláště ty starší, nedílnou součástí jejich kulturní identity. V letoviscích si můžete nakoupit zaručeně pravé kanárské speciality, ale jakmile je jednou ochutnáte v horách, kde si je místní připravují povětšinou sami pro sebe, pochopíte, že turistům se dostává spíše více či méně kvalitních šidítek. Dokonce i typickou sladkou kávu barraquito s citrusovým likérem vám místní „okoření“ o něco více, často i domácím likérem. Protože na Tenerife je zvykem život, ale i jídlo a pití nešidit a užívat si ho plnými doušky. Pro labužníky je obecně Tenerife zemí zaslíbenou. U ryb a mořských plodů, ale i u ovoce a lokálních specialit si můžete být jistí jejich čerstvostí, která není jen deklarována na papíře. K povaze obyvatel Tenerife totiž rozhodně nepatří touha nechvalně proslulá z jiných turistických destinací – turisty za každou cenu obrat. Naopak! Jedná se o lidi čestné a poctivé, kteří nemají problém se o své radosti a požitky, zdaleka nejen kulinářské, podělit.


Zítra může být všechno jinak 

Čím to tedy je, že celým ostrovem prostupuje pohoda a vřelá srdečnost, jak u těch, kteří na Tenerife žijí po mnoho generací, tak u těch, kteří se přistěhovali poměrně nedávno? Možná je to ona opakovaně vyzdvihovaná rozmanitost, kde si každý může najít své potěšení, a když ho jedno omrzí, není problém rychle vyhledat jiné. Možná že ostrov prostě jen přitahuje pozitivně naladěné lidi a dobrá nálada se zde šíří samovolně. A možná je to i vědomí toho, že celý ostrov je vlastně obrovskou činnou spící sopkou, což připomíná viditelný vrcholek nejvyšší hory Španělska Pico del Teide. Všichni vědí, že jednoho dne se vulkán může probudit k životu a rázem vše změnit. Možná právě toto vědomí napomáhá tomu, že lidé zde umí žít každý den s úsměvem na tváři a naplno, jako by byl tím posledním, a radovat se i z maličkostí.  

Jan Palička