Máme rádi zimu, ale…

Pořádná („ladovská“) zima přináší dětem i dospělým mnoho radosti. Vždyť sáňkovat, bobovat, lyžovat, koulovat se, stavět sněhuláky apod. můžeme opravdu jen na sněhu. To vše ale přináší i některá nebezpečí a úrazy, kterým bychom měli předcházet.

I když se to možná nezdá, nejvíce úrazů se každoročně stává na bobech. Ty přitom zvláště mezi předškolními dětmi patří k nejoblíbenějšímu „náčiní“. Hlavní příčinou většiny úrazů bývá nevhodně zvolený terén – na nerovnostech totiž boby nadskočí a dítě pak dopadá na jejich tvrdý okraj. Při takovém „manévru“ si nejčastěji zraní hlavu, krk nebo záda. Když už pořizujeme dítěti boby, vybírejme ty s brzdami, které lze aspoň trochu ovládat. Podle lékařů jsou nejnebezpečnější talíře s držadly po stranách – ty totiž dosahují vysoké rychlosti a jsou bohužel zcela neovladatelné. 

U dětí jsou oblíbené také tzv. lopaty (klouzáky), které jsou poměrně bezpečné, musíme ale dávat pozor na to, aby se děti nepromáčely a neprochladly. A některé typy klouzáků můžou také dosahovat vysoké rychlosti, což je třeba ohlídat. Když sáňkujeme, je třeba dát pozor, aby svah měl dostatečně dlouhý dojezd, kde se dá bezpečně zabrzdit, a sklon svahu musí vždy odpovídat věku a schopnostem dětí. Malé děti by raději na saních neměly vůbec jezdit samy. A pokud sáňkujeme v náročnějším terénu (např. zatáčky), mělo by mít dítě na hlavě helmu – klidně třeba lyžařskou.

Lyžování

Úrazy lyžařů jsou většinou způsobeny souběhem několika příčin – bývá to špatně vybraný terén, který neodpovídá schopnostem lyžaře, příliš těžký svah a velký sklon, kde nezkušený lyžař nabere velkou rychlost a nezvládne ji. Ohrožen je také fyzicky nepřipravený lyžař nebo lyžař, kterého přemohla únava, podchlazení, který nemá dostatek tekutin apod.

Zvláště na přeplněných horských sjezdovkách, kde se mísí lyžaři zkušení i nezkušení, snowboardisté i děti, dochází ke srážkám, jejichž následky bývají velmi závažné. Jde obvykle o úrazy hlavy, žeber, dochází ke zlomeninám či řezným ranám. Samozřejmou součástí výbavy zodpovědného lyžaře, dospělého, a tím spíše i dítěte, by měla být ochranná helma.

Za velmi bezpečné zimní sportování jsou považovány běžky. Na nich dochází k závažným úrazům zřídka. Přesto občas u běžkařů vídáme zranění kotníku a rukou. Při pádech se můžou zranit o lyže i o hole. 

Jak postupovat při zranění

Při zranění nohy se nesnažme sundat botu. Při jízdě na sjezdových lyžích nejčastěji dochází ke zlomeninám bérce v oblasti nad botou, často se zlomí i holenní a lýtková kost najednou. Proto je tak důležité při podezření na zlomeninu nesundávat botu na svahu, to se dělá až v nemocnici. Na horách je třeba přivolat horskou službu, v běžném terénu tzv. erzetu. 

Při první pomoci se musíme vždy řídit stavem zraněného. Pokud nebyl v bezvědomí, necítí výraznou bolest, nebo naopak udává necitlivost, měl by se pokusit o pohyb. S tím je ale třeba okamžitě přestat, jestliže ucítí výraznou bolest, nebo naopak zjistí, že nepohne končetinami. Bolestí a omezením pohybu se projevuje poranění obratlů.

Dalším rizikem je otřes mozku. Pokud nedošlo k bezvědomí, nebo jen ke krátkému, může se později projevit bolestmi hlavy, poruchami spánku, vidění. Jakýkoli problém po úrazu hlavy by měl přivést zraněného k lékaři na kontrolu.

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová