Konference

Týden mozku 2020 v Akademii věd České republiky

Týden mozku je festival o nejnovějších objevech a trendech ve výzkumu mozku a neurovědách, který je součástí Brain Awareness Week (BAW) – celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku. 22. ročník festivalu proběhne od 16. do 22. března 2020. S přednáškami vystoupí přední čeští odborníci v oboru teoretických i klinických neurověd. O víkendu na ně naváže doprovodný interaktivní program v podobě workshopů a dalších akcí. Festival je určen pro zvídavé studenty, rodiče s dětmi i širokou veřejnost. Na všechny festivalové akce je vstup tradičně zdarma. Na přednášky, filmové projekce a vybrané workshopy je potřeba se registrovat. Ve všední dny bude program probíhat od 9.00–17.00 hod, o víkendu pak od 10.00–16.00 hod. Veškeré informace o festivalu jsou dostupné na www.tydenmozku.cz.

https://www.facebook.com/events/601218194037638/


Aplikace

Mend

Existují aplikace na všechno možné, tak proč ne taková, která vám pomůže překonat rozchod s partnerem? Jedna z nich se jmenuje „Mend: Selfcare For Breakups“. Aktuálně opuštěným lidem vládnoucím angličtinou nabízí Mend audiotréninky, návodná zadání k písemným úkolům i něco na způsob deníku, do kterého mohou zachytit své pokroky v překonávání rozchodu. Kdo trpí bolestí z rozchodu s partnerem, najde v aplikaci tipy na vyrovnávání se se situací, překonávání bolesti, ale také inspiraci k tomu, jak se starat sám o sebe, jak se zaměřit na nový začátek a vlastní zdroje. Aplikace je ke stažení bezplatně.

www.letsmend.com



Film

Pokoj mého syna

Drama, Itálie / Francie, 2001, 99 min

Pokoj mého syna je film o majetné italské rodině, která čelí nečekané ztrátě.  Když dospívající syn Andrea zemře při nehodě během potápění, jeho rodiče a sestra reagují instinktivním popíráním následovaným smutkem, hněvem, rozpadem jejich vlastních životů a konečně formou přijetí. Všechny tyto fáze truchlení se působivě odrážejí v detailech každodenního života.

Film napsal a režíroval Nanni Moretti, který si sám zahrál hlavní roli – psychiatra, který den po dni naslouchá stále stejným potížím svých klientů. Život celé rodiny plyne bez větších problémů až do osudné nehody, která katapultuje zbylé členy rodiny z jejich zaběhaných rolí a navždy změní jejich život. Otec se musí dál potýkat s problémy klientů, které vypadají ve srovnání se smrtí syna jako banální hlouposti. Bojuje i s nenávistí vůči člověku, který zrušil onoho osudného dne jeho plán jít si se synem zaběhat – a tím nepřímo způsobil jeho smrt během potápění, ke kterému by bývalo nedošlo. A k tomu se objevuje dopis od dívky, která se s Andreou před jeho smrtí setkala a doufá, že se uvidí znovu… Film byl oceněn Zlatou palmou na MFF v Cannes.

-red-