Online archiv

Vydání: 3/2020

Novinky v předplatném časopisů

-red-, 3/2020
Doba, kdy se řada z nás nedostane po celé týdny z domova, si žádá i nový přístup k časopisům. S naším distributorem Send jsme pro Vás připravili nové nabídky.

Dubnové číslo vyjde o týden později.

-red-, 3/2020
Vážení čtenáři, v souvislosti se situací v prodeji tisku a zavíráním některých stánků jsme posunuli vydání dubnového čísla Psychologie dnes až na 7.4. Předplatitelé ji tedy mohou očekávat ve schránkách až po tomto datu. Jak doufáme, najdou si naši čtenáři do té doby opět cestu do prodejen tisku, které nejsou vládním nařízením omezeny. A také cestu ke čtení jiných, příjemnějších článků a zpráv, než sledujeme nyní. V každém případě březnová Psychologie dnes je Vám stále k dispozici na stáncích. Případně ji lze koupit v elektronické podobě z domova na alza.cz a floowie.cz.

Jak ovlivní pandemie duševní zdraví?

- red -, 3/2020
Aktuální dění kolem koronaviru COVID-19 se samozřejmě dotýká také lidí s duševním onemocněním. Odkládají se plánované neakutní hospitalizace, vyčleňují se izolační pokoje pro případně nakažené pacienty a přijímá se řada dalších opatření. Dá se přitom očekávat nárůst diagnóz z úzkostného spektra, souvisejících se stresem.

Takže jsme v karanténě. Všichni.

MATYÁŠ ZRNO, 3/2020
Jak rychle se svět mění! Ještě koncem února se neuvěřitelných třiceti sedmi tisíc sdílení dočkal na Facebooku příspěvek biochemika Jana Konvalinky z Přírodovědecké fakulty UK, že se nebojí koronaviru, ale reakcí na něj. A že si máme mýt ruce a jíst zeleninu a všechno bude fajn. Před hysterií a panikou varoval i prezident Zeman. Petr Honzejk z Hospodářských novin nás zase na Twitteru ubezpečoval, že má naprostou důvěru ve vyspělé zdravotní systémy v Evropě.

Lék na zlomené srdce? Sůl!

-red-, 3/2020
Obyčejná kuchyňská sůl jako lék na trápení v lásce? Zní to jako bláznovství, ale zdá se, že síla placebo efektu je opravdu velká. Dokáže mírnit fyzickou i duševní bolest, třeba tu z rozchodu s milovaným člověkem.

Kurz grafologie již 18. března!

3/2020
Co o nás prozradí rukopis? Může rozbor písma odhalit podstatné osobnostní charakteristiky, stejně jako psychologické testy? Základy, metody i limity grafologie představíme i prostřednictvím rukopisů známých osobností. A pozor - možná se dozvíte mnohé i sami o sobě.

Korzetu navzdory

Matyáš Zrno, 3/2020
Jakou cestu ušly ženy od devatenáctého století dodnes? Nejde totiž snad ani o cestu. Jde o jednu z největších revolucí v dějinách.

Přijde chvíle, kdy víc řízků nesníte

Matyáš Zrno, 3/2020
Spisovatel, korporátní kouč, firemní trenér, motivační speaker, duchovní mentor, podnikatel, nově i hudebník, ale především vroucí kotel energie a dobré nálady. Takový je Mark Dzirasa, syn muzikoložky a učitelky jazyků z Kutné Hory a lékaře z Ghany. Úspěšný byznysmen, který podnikání pověsil na hřebík a věnuje se tomu, co se asi nejjednodušeji dá popsat takto: „aby byli lidi šťastní.“ A zdá se, že je v tom hodně úspěšný…

Máme věřit intuici?

Jaroslav Petr, 3/2020
Lidová moudrost velí: „Dvakrát měř a jednou řež.“ Nepřináší ale někdy lepší výsledek rozhodování vedené čirou intuicí? A jakou roli v tom hrají naše předchozí zkušenosti a znalosti problému?

Psycholožkou v lapáku

Matyáš Zrno, 3/2020
Jaké je pracovat s pachateli nejzávažnější trestné činnosti? Jaké jsou jejich šance na nápravu? Kolik z nich trpí psychickým onemocněním či deprivací? A jsou naše věznice připraveny s takovými lidmi pracovat? Na to odpovídá Kateřina Kejřová, která si ve vězení prožila několik let – jako psycholožka

Svatba jako zážitek

Kateřina Rodná, 3/2020
Společné bydlení? Děti? Hypotéka? To všechno jde i bez svatby. Přesto se mnoho párů rozhodne i po letech skoromanželství pro oficiální sňatek. A když už, tak si to užít opravdu pořádně a podle svých představ. Svatba je zase v módě.

Obličejová slepota

Kateřina Rodná, 3/2020
Představte si, že se k vám cestou do práce z dálky hlásí člověk, který vás očividně zná. Mává na vás, vy se otáčíte, nejistí, jestli náhodou nezdraví někoho za vámi. Ale ne, zdá se, že myslí opravdu vás. Když se k vám protlačí davem a nadšeně říká, jak je rád, že vás potkal, cítíte se ztracení.