Takže jsme v karanténě. Všichni.

Jak rychle se svět mění! Ještě koncem února se neuvěřitelných třiceti sedmi tisíc sdílení dočkal na Facebooku příspěvek biochemika Jana Konvalinky z Přírodovědecké fakulty UK, že se nebojí koronaviru, ale reakcí na něj. A že si máme mýt ruce a jíst zeleninu a všechno bude fajn. Před hysterií a panikou varoval i prezident Zeman. Petr Honzejk z Hospodářských novin nás zase na Twitteru ubezpečoval, že má naprostou důvěru ve vyspělé zdravotní systémy v Evropě.


Samí chytří lidé, a jak se mýlili. I já sám jsem se klonil spíše k tomu, že jde o jakousi formu chřipky a že hlavně nemáme panikařit. Ostatně v intelektuálních kruzích se stalo dobrou módou dělat si legraci z nakupování roušek (když ještě byly), dezinfekce (když ještě byla)  a zásob potravin a toaletního papíru. Ta legrace už (skoro) všechny přešla. Přiznejme si, že ti obyčejní panikáři měli zakódovanou větší dávku zdravého rozumu. Konzervy vás sice neochrání před virem, ale umožní vám v době největšího náporu epidemie vycházet méně z domu. A to se počítá.

Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Lidé si totiž poradí i bez státu. Sociální sítě jsou sice zlý pán, ale teď i dobrý sluha.  Restaurace, které musely zavřít, na nich nabízejí k odběru za poloviční cenu hotová jídla s sebou. Ženy, které umí šít, se daly dohromady ve facebookové  skupině Česko šije roušky a šijí roušky pro nemocnice a další potřebné.  Česká televize v rekordním čase zahájila vysílání naučného pořadu pro děti, co se nyní musí učit doma, a některá nakladatelství zpřístupnila zdarma elektronické učebnice a firmy online výukové programy.  Městská knihovna v Praze uvolnila  1700 titulů elektronických knih. Dala se dohromady IT komunita. Pět set programátorů vyvíjí moderní call centrum místo těch, co kolabují, aplikaci na vysledování nakažených (aby se vytvořila mapa růstu nákazy) a projekt Pomůžeme si, který umožňuje snadné propojení institucí, které potřebují pomoc, s těmi, co pomoc nabízejí. Firmy nabízejí  za režijní ceny výrobu respirátorů a roušek. Rektor ČVUT předvedl, jak si lze vyrobit podomácku masku proti koronaviru.  Technická univerzita v Liberci připravuje speciální materiál s nanovlákny, ze kterého se roušky mohou vyrábět. Šít je mají textilní školy. Například společnost Rekola, která provozuje půjčovnu sdílených kol, poskytuje do 27. 3. své služby zdarma.

Takže hlavu vzhůru, noste roušky a šijte roušky. A myslete na zdravotníky, policisty, řidiče, pokladní, pracovníky v sociálních službách a všechny další, kteří musí pracovat a být v kontaktu s lidmi, aby  naše společnost v těchto těžkých časech fungovala. Pomůžeme jim alespoň tím, že nebudeme zbytečně nikam chodit a potencionálně tak roznášet nákazu. Jak se píše na jedné povedené grafice, která koluje na internetu, „naše praprarodiče povolali do první světové války, naši prarodiče přežili druhou světovou válku, my se snad zvládneme válet pár týdnů na gauči“.

MATYÁŠ ZRNO