Přijde chvíle, kdy víc řízků nesníte

Spisovatel, korporátní kouč, firemní trenér, motivační speaker, duchovní mentor, podnikatel, nově i hudebník, ale především vroucí kotel energie a dobré nálady. Takový je Mark Dzirasa, syn muzikoložky a učitelky jazyků z Kutné Hory a lékaře z Ghany. Úspěšný byznysmen, který podnikání pověsil na hřebík a věnuje se tomu, co se asi nejjednodušeji dá popsat takto: „aby byli lidi šťastní.“ A zdá se, že je v tom hodně úspěšný…

To jste pořád takhle „naspeedovaný“ a happy? 

Ano. A není to póza. Je to stav mysli. I moje děti to se mnou zažívají. Třeba při jídle si hlasitě pochvaluji: „mňam mňam…“ To je takové vnášení entuziasmu do života. To je cílená věc.

Není to geneticky?

Může se na tom podepsat trochu horké rovníkové krve.  A psycholog by řekl, že sem sangvinik. A čínský astrolog by řekl, že to je povaha tygra. Ale já můžu porovnat, co v mém životě bylo dříve a co dnes. Co je volené, cílené a vytvořené.  A to moje sršení a záření mě naplňuje energií a nadšením.

Ale tak to dřív nebylo, ne? Energii jste narval do byznysu. Co jste vlastně dělal?

Budoval jsem síťový marketing. To byla asi jediná obchodní příležitost, která v devatenácti letech, bez peněz, přicházela do úvahy. Já jsem neměl peníze na to rozjet něco vlastního, bydleli jsme v bytě třetí kategorie, kde když v zimě zamrzla voda, tak jsme s maminkou chodili s kýblem pro vodu. Maminka byla samoživitelka, já byl zvyklý nic nemít. Takže já cítil nesmírnou touhu se zajistit a zažívat hojnost. To byl můj ústřední motiv hned po touze po politické svobodě, kvůli které jsem od dvanácti do patnácti trávil čas u Hlasu Ameriky a Svobodné Evropy, jezdil do Prahy (od třinácti!) na demonstrace a byl si jistý, že budu muset emigrovat. Ale po revoluci se vše změnilo. Od sedmnácti let jsem na cizí identitu zkoušel obchodovat na RM systému, tehdy vznikající burze. A v osmnácti se objevila tahle příležitost a tak jsem se do toho pustil. Protože do toho se můžete pustit bez kapitálu, investujete jen svůj čas, úsilí a pozornost. A komunikaci s lidmi.

To muselo být něco pro vás, s lidmi to umíte…

Ale já se to možná naučil až tam. Protože třeba zájem o duchovno byl se mnou od dětství. Ale vyjednávání, komunikace, prezentační dovednosti, rozpoznávání povahových projevů a tipů a nastavování komunikace, řeči těla atd., prostě tyhle prvky osobního rozvoje, to vše je se mnou až od devatenácti. Duchovní perspektiva byla se mnou od dětství díky mamince.   

Placená zóna

Matyáš Zrno