Online archiv

Autor: Tereza Králíčková

Co je bytostně lidské

Tereza Králíčková, PD 12/2023
Bez důvěry v sebe a ve svět nemůže člověk plnohodnotně žít ani zakoušet pocit důstojnosti. Cosi mu chybí a on je prostřednictvím krizových situací znovu a znovu nucen vydávat se na vnitřní cestu, aby to našel. Jak se opět propojit s tím, co nás utváří a nese?

Ničeho příliš

Tereza Králíčková, PD 9/2023
Smyslem jakékoli detoxikace je předpoklad, že organismus je něčím toxikovaný, nezdravě zanesený, a tudíž neprospívá, jak by mohl. V psychologii nemluvíme tolik o zaneřáděném těle, věnujeme se především mysli a jejímu vlivu na naše celkové bytí. Jak hledat v životě správnou míru?

Čím je nám příroda?

Tereza Králíčková, PD 7-8/2023
Témata duševního zdraví a možného ohrožení planety v podobě ekologických katastrof hýbou současnou společností. Jaká je mezi nimi souvislost? Psychoterapeutka TEREZA KRÁLÍČKOVÁ se v osobní úvaze zamýšlí nad odcizením, nadějí a touhou žít.

Rozumět pravdivě

Tereza Králíčková, PD 6/2023
Některé jevy automaticky považujeme za pozitivní, zatímco jiné spadnou do kolonky negativních. Je vhodné se čas od času hlouběji zamyslet, na základě čeho rozlišujeme, co je dobré a co není. Pomůže nám to pravdivěji se orientovat ve světě i vlastním příběhu. Někdy se totiž stává, že určité prožitky vnímáme jako nepřijatelné a začneme je skrývat. Jak žít s nepříjemnými stránkami života, které k němu patří?

Svoboda na cestách

Tereza Králíčková, PD 5/2023
Roadtrip nabízí prostor k tomu, abychom obnovili vztah se sebou i s blízkými v neobvyklých podmínkách a nečekaných situacích. Musíme však být odvážní a otevření tomu, co přijde.

Život je pohyb

Tereza Králíčková, PD 4/2023
To, co nám dává smysl, může být různé. Proto je naším údělem smysl osobně hledat, nalézat, ztrácet a znova hledat. A kromě individuálního zakotvení je dobré uvědomovat si, že jsme součástí širších souvislostí a vztahů.