Online archiv

Autor: Jan Lukavec

Od ideálu panny k posvátné prostitutce

Jan Lukavec, PD 03/2022
Ženské identifikační vzory a archetypální obrazy se v průběhu dějin mění – některé se vytrácejí a pak se znovu vracejí, další zůstávají v centru pozornosti neustále. Každá doba si je však vykládá jiným způsobem.

Naučíme se číst myšlenky?

Jan Lukavec, 7-8/2018
Mohou neurovědci číst naše myšlenky a budou jednou „čtečky“ na letištích odhalovat potenciální teroristy? Měli bychom plošně testovat morálku a sebeovládání, abychom zabránili budoucím zločinům? Umějí badatelé studiem mozku odhalit lež? Kniha „Mohou neurovědci číst naše myšlenky?“ přináší souhrn aktuálních poznatků v řadě oblastí, které z oblasti neurovědeckého výzkumu pronikly do společenské diskuse.

Fake news přehledně

Jan Lukavec, 6/2018
Před dvěma lety nebavilo skupinu studentů Masarykovy univerzity dívat se, jak se chytré mozky plní hloupými (dez)informacemi. Založili proto skupinu Zvol si info a sepsali Surfařova průvodce po internetu, který čtenářům poslouží jako jednoduchý návod, jak se ve světě médií nenechat vodit za nos a nevěřit koninám. S Průvodcem vyrazili na sérii přednášek na středních školách po celém Česku a Slovensku. A plodem této práce je i kniha Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!

ODPOJENÝ muž

Jan Lukavec, 6/2017
O KRIZI MUŽSTVÍ V SOUČASNÉM SVĚTĚ POSLEDNÍ DOBOU POJEDNÁVÁ ŘADA AUTORŮ. NĚKTEŘÍ, JAKO LUIGI ZOJA, DIAGNOSTIKUJÍ „SOUMRAK OTCŮ“.

Přišel jste nás zabít

Jan Lukavec, 3/2017
Bruce D. Perry, Maia Szalavitz: Chlapec, kterého chovali jako psa: příběhy dětí, které překonaly trauma. Přel. Linda Bartošková, Portál, Praha 2016.

Z historie líbání

Jan Lukavec, 5/2016
Téma líbání není jen doménou romantických autorů. I ti seriózní se snaží vypátrat dávný původ polibku a řeší otázku, zdali jde o jev kulturně omezený, či univerzální a nakolik souvisí s romantickou láskou.

Chmurná digi-vize

Jan Lukavec, 12/2015
Počítače nepřispívají k našemu rozvoji, ale spíše k degeneraci, tvrdí americký autor Nicholas Carr a přináší pro své tvrzení řadu důkazů. Vybírá si ovšem jen ty, které se mu „hodí do krámu“.

Partnerské vztahy: chmurná současnost s dobrým koncem

Jan Lukavec, 5/2015
Pavla Loucká, Ludmila Trapková, Vladislav Chvála: Žena a muž v rodině, Vyšehrad, 2014

Věda jménem otcovství

Jan Lukavec, 2/2014
aneb Průvodce literaturou pro muže

Magie zrcadel Působí na nás i dnes?

Jan Lukavec, 12/2010
Při zběžném pohledu do zrcadla nás sotva napadne, s jakou magickou mocí bylo kdysi spojováno - jenže jakmile na nás dolehne osobní krize, jakmile máme sebevědomí v troskách, hned dostává náš obraz v zrcadle úplně jiný rozměr. Není náhodou, že s motivem zrcadla a zrcadlení pracuje i psychoterapie a k lepšímu sebepoznání vám ho zřejmě doporučí i osobní kouč. Autora knihy Zneklidňující svět zrcadel Jana Lukavce lákala i kouzla, jimiž byla zrcadla opředena v mýtech a pohádkách.