Online archiv

Vydání: 3/2008

Bojíte se létat? Nejste sami!

Jolana Síkelová, 3/2008
Všechno bylo v pořádku, než jsme nastoupili do letadla. Jakmile začaly letušky ukazovat záchranné vesty, přepadla mne úzkost, že se něco strašného stane. Let byl pro mne

Pacientka na zabití“ Když to všechno znáš, tak co tu děláš?

Edita Podešvová, Valašské Meziříčí, 3/2008
Vážená redakce, ráda bych se s Vámi podělila o své zkušenosti. Vlivem příliš mnoha událostí, které se sešly v jednom čase,

Co cítí a slyší pacient v umělém spánku?

MUDr. Martin Kolář, 3/2008
Při popisu zdravotního stavu lidí v kritickém stavu je často používán termín umělý spánek. Mimo lékařů intenzivní péče má málokdo přesnou představu, co se pod tímto slovním spojením vlastně skrývá.

Kdo potřebuje krizovou intervenci?

Vladimíra Straková Vendula Kolářová Gabriela Šivicová, 3/2008
Rychlá, intenzivní, nízkoprahová pomoc tady a te – to je krizová intervence. Je určena těm, kteří prožili traumatizující událost, ocitli se v životní krizi, obtížně se vyrovnávají s velkou změnou. Mnozí z nich by k psychiatrovi do běžné ordinace nikdy nešli…

Psychologie se zneužívá v politice

Pavla Koucká, 3/2008
Psychologové by byli lidem užitečnější, když by pověsili své řemeslo na hřebíček a šli dělat něco pořádného, domnívá se britský profesor kritické psychologie Ian Parker. Důvody pro své silné názory rozebírá v exkluzivním rozhovoru pro Psychologii dnes.

Senioři za volantem

Jiří Vašek, 3/2008
Česká populace stárne – podle střízlivých odhadů bude během pár let na silnicích téměř čtvrtina řidičů starších 65 let. Tato skupina zároveň zaznamenává nejvíce dopravních nehod vzhledem k počtu najetých kilometrů. Nezbývá, než hledat způsoby, které seniorům situaci usnadní.

Zvláštní znamení: pro manželství Nevhodný

Petr Šmolka, 3/2008
Zhruba polovina všech partnerských kolapsů jde na vrub chybám výběru. 10 – 15 % jedinců v populaci dokonce scházejí předpoklady pro trvalejší vztah s kýmkoli. Jsme při výběru partnera odsouzeni hrát ruskou ruletu, nebo máme šanci včas rozpoznat, s kým se řítíme do propasti?

Jak se bránit mobbingu

Lenka Svobodová, 3/2008
Stali jste se obětí mobbingu? Pokud chcete na stávajícím pracovišti zůstat, určitě se braňte. Najděte si spojence, posilujte své zázemí, vše si pečlivě zapisujte a při vhodné příležitosti předložte nadřízenému. Nehledejte vinu v sobě, to s mobberem je něco v nepořádku!

Pavla Koucká

=, 3/2008
Jak odhalují lež profesionálové Žádné zvláštní psychologické postupy při odhalování lživé výpovědi neexistují. Detektivům a vyšetřovatelům pomáhají především dobře mířené otázky.

Kdy jste v životě lhal/a?

3/2008
Jaro Křivohlavý, emeritní profesor sociální psychologie

Kolikrát jsi dneska LHAL?

Pavla Koucká, 3/2008
Myslíte si, že lhát by se prostě nemělo? Snad si alespoň připustíte, že není lež jako lež. Ostatně, když sami lžete, tak vás k tomu jistě přivedly veskrze dobré důvody. Nebo si přiznáte víc?

Ambulantní léčba v adiktologii

3/2008