Online archiv

Vydání: 10/2015

Účet za osamělost

10/2015
POSLEDNÍ SLOVO MILANA PETRÁKA

Rusko připomíná bývalý Sovětský svaz

Marie Těthalová, 10/2015
Myslí si to historik Andrej Borisovič Zubov, který si za odsouzení ruské anexe Krymu, kterou přirovnal k rozšiřování území nacistickým Německem a připojení Sudet k Říši, vysloužil vyhazov ze Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě.

Kdy věřit svědectví dítěte?

10/2015
Specifika dětské výpovědi

Nejčastější způsoby využití

Vojtěch Pišl, 10/2015
Neurofeedback: fakta versus mýty 2. část Nejtypičtěji se neurofeedback nabízí klientům s ADHD (Attention Defi cit Hyperactivity Disorder), tedy s poruchou pozornosti provázenou hyperaktivitou. Jedná se o neurovývojovou poruchu a podle EEG lze ADHD koneckonců i diagnostikovat.

S „velkou“ depresí jde o život

Helena Kučerová, 10/2015
Marcela nezúčastněně poslouchá historky, jimiž se ji její blízcí snaží rozveselit. Mechanicky poděkuje za další audioknihu, která ji „určitě pobaví“ - předem ví, že si ji nepustí. Stejně to nemá smysl. „Kéž bych se tak jednou ráno neprobudila. Takový život není k ničemu, jsem jen všem na obtíž,“ myslí si…

Paracetamol a emoce

dak, 10/2015
Paracetamol je po celém světě jedním z nejrozšířenějších léků proti bolesti a horečce. Nedávné výzkumy ukázaly, že se podílí i na ovlivňování naší psychiky. V České republice najdeme toto analgetikum a antipyretikum v přípravcích Paralen, Panadol či Coldrex. Ve Spojených státech prý obsahuje paracetamol více než 600 léků - jsou podobně jako u nás volně prodejné a podle prodejů lze soudit, že každý Američan si některý z těchto přípravků aspoň jednou týdně vezme. Právě velká obliba těchto léků a četnost užívání vedla k bližšímu zájmu odborníků o to, jak přesně v organismu paracetamol působí a jestli nemá nějaké vedlejší efekty kromě účinků proti horečce a na tišení bolesti. Kanadští psychologové vyzkoušeli v roce 2013 zajímavý experiment: dvěma skupinám osob dali za úkol napsat několik vět o vlastní smrti. Jedna skupina předtím dostala paracetamol, druhá placebo. A právě ve skupině lidí, kteří užili paracetamol, jich bylo mnohem méně zasaženo negativními pocity a úzkostí ze smrti než v kontrolní skupině, která dostala placebo. Výsledek pokusu nasvědčoval tomu, že paracetamol tlumí kromě bolesti i negativní emoce.

Onemocnění štítné žlázy a psychika

Monika Kovačková, 10/2015
Odhaduje se, že některou z chorob štítné žlázy trpí minimálně 5-7 % české populace a diagnostikovaných případů zvolna přibývá. Fyzické symptomy jsou poměrně dobře známy, o těch psychických či psychosociálních ví málokdo.

Moje vzdělání mě neuživí

Markéta Cudlínová a Helena Košťálová, 10/2015
Magisterský obor africká studia. Saša v něm viděla možnost věnovat se něčemu smysluplnému, Moniku lákaly výjezdy do Afriky a Martinovi vyhovovalo, že se díky volnějšímu studijnímu režimu může věnovat ještě dalším aktivitám. Po absolvování univerzity nemohl ani jeden najít práci v oboru a tak jim nezbývalo, než se poohlédnout jinde. Kde začít?

Proč nám to tak chutná?

Jaroslav Petr, 10/2015
O tom, co nám bude chutnat a co ne, se rozhoduje už před narozením.

Trolím, trolíš, trolíme...

10/2015
Pokud se často pohybujete na internetových diskuzích, nejspíš jste tento pojem už zaslechli. Ne, nebude řeč o trollech v Norsku nebo těch velkých kamenožroutech z fantasy knih či filmů, i když možná s nimi mají něco společného…

Etiketa v digitální době

Daniela Kramulová, 10/2015
aneb Co u Gutha Jarkovského nenajdete? V divadle nás před začátkem představení upozorňují, že máme vypnout mobilní telefony a nesmíme si dělat zvukový ani obrazový záznam. O dalších pravidlech komunikace v době mobilů a internetu si povídáme se znalcem etikety Ladislavem Špačkem.

Z deníku poutníka po Šikoku

Ing. Pavel Jedelský, 10/2015
Poutní cesta na japonském ostrově Šikoku je stará 1200 let. Založil ji mnich Kukai (774-835), stejně jako buddhistickou školu Šingon. Tento náboženský směr vychází z přesvědčení, že osvícení lze dosáhnout už v pozemském životě - a právě k tomu má sloužit pouť po osmdesáti osmi chrámech.