Online archiv

Vydání: 4/2018

Jak cvičit jógu? Nazí

MOJMÍR SEDLÁČEK, 4/2018
Zatímco minulý měsíc jsme psali o nezvyklé formě jógy, při níž se konzumuje alkohol, dnes budeme ještě odvážnější.

Rodinné modely jsou pro udržení vztahu zásadní

MOJMÍR SEDLÁČEK, 4/2018
Slavná režisérka Helena Třeštíková, ve světovém měřítku uznávaná pro nezvyklý časosběrný styl, nedávno dokončila třetí sérii svých Manželských etud. Šestici párů už totiž sleduje fascinujících 35 let. Jaké jsou její recepty na dlouhodobý vztah? A proč si píše deník?

Editorial 4/2018

Matyáš Zrno, 4/2018

AsiJatka: Jít štěstíčku naproti

4/2018
Máte v pátek třináctého stažený žaludek, hledáte zuřivě knoflík pokaždé, když potkáte kominíka, nebo se vyhýbáte kanálům jak čert kříži? To jste ještě v pohodě. Vietnamci vidí smůlu nebo štěstí na každém rohu, v každém oboru a v každé činnosti.

Ukázka: Plátno z Turína

redakce, 4/2018
K velikonočním svátkům jsme vybrali ukázku z nové knihy Plátno z Turína. O vzácné relikvii, do níž bylo zabaleno tělo Kristovo, o jeho duchovním významu i cestě po jeho stopách v Česku píše poutavým způsobem Salesián Zdeněk Jančařík. Věděli jste, že i u nás existuje několik kopií Turínského plátna? Např. v Kroměříži, kde bylo součástí výstavy tortur. Jak je možné, že asi nejvěrnější kopie Turínského plátna byla vyrobena v ateistickém Česku, ptá se autor.

Improvizace pro každý den: Pohlazení dechem na dobrou noc

4/2018
Oblíbila jsem si větu, kterou řekl můj kolega Lukáš Venclík: „Je těžší krmit tři hladové Lukáše, z minulosti, přítomnosti a budoucnosti, než jen jednu osobu, kterou právě teď jsme.“

Internet: Učení napříč oblastmi

MOJMÍR SEDLÁČEK, 4/2018
Webový portál Seduo.cz už pár let funguje jako zajímavá platforma k osobnímu rozvoji.

Film: Neotřelé dokumenty a milník feministek

MOJMÍR SEDLÁČEK, 4/2018
Jak praví známý vtip ze seriálu Hra o trůny – obrňte se. Koncem dubna se totiž chystá jedna z největších filmových událostí roku, jejíž kampaň se na nás bude valit skutečně ze všech stran.

Akce: Psychologická elita o štěstí

MOJMÍR SEDLÁČEK, 4/2018
Stejně jako každý rok pořádá Česká asociace studentů psychologie konferenci, která se bude jen hemžit esy z oboru psychologie.

Sloupek Milana Petráka: Největší vzpoura v historii lidstva

Milan Petrák, 4/2018
Technický pokrok a růst životní úrovně ve dvacátém století přinesl jeden nečekaný vedlejší efekt: do té doby nevídané neporozumění mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi.

Proč právě já? Zamlklý potrat se týká každé páté ženy

Alena Lochmannová, 4/2018
Představte si, že jste se rozhodli založit rodinu. Nebo možná už potomka máte, ale chcete, aby bylo doma ještě veseleji. Prožíváte ranní nevolnosti, únavu, vše je zhruba tak, jak to v období těhotenství bývá. Až do okamžiku, kdy lékař při pohledu na ultrazvuk ztichne a posléze pronese: „Obávám se, že pro vás nemám dobré zprávy.“

Čas na psychoterapii aneb když trápení nepřechází

Lenka Bicanová, 4/2018
Žijeme v době, kdy už samotná společenská situace vyvíjí na jednotlivce i celé rodiny velký tlak. Pomoc od odborníků na lidskou psychiku vyhledává čím dál tím více lidí. „Je to reakce na život ve vnitřním tlaku,“ říká o psychoterapii klinický psycholog, psychoterapeut a předseda České asociace pro psychoterapii Jiří Drahota.