Online archiv

Vydání: 9/2018

Vínem proti demenci

Mojmír Sedláček, 9/2018
Že to zní zvláštně?

Nízká hodnota sexu

Michael Durčák, 9/2018
Ještě v poválečné Evropě byla promiskuita a časté střídání sexuálních partnerů vyhrazena především bohatým, hvězdám šoubyznysu a bohémům. Dnes může být Casanovou skoro každý – s pomocí telefonu. Nic neproměnilo sex a vztahy za poslední stovky let tak jako informační technologie.

Uvolněte dětem hranice

Andrej Ruščák, 9/2018
Máme děti pořád hlídat, aby se jim nic nestalo? Být pořád s nimi, a když nemůžeme, tak je mít na mobilu či dokonce na náramku s GPS? Anebo raději riskovat, že se jim občas něco stane, a nechat je trochu „objevovat svět“?

Jitka Vodňanská: Našla jsem se v Asii

Matyáš Zrno, 9/2018
Když vydala Jitka Vodňanská své paměti Voda, která hoří, stala se z toho literární událost - především díky otevřenému popisu svého mnohaletého, složitého, ale nesmírně zajímavého vztahu s Václavem Havlem. Jitka Vodňanská je ale také vynikající psychoterapeutka s více než čtyřmi desítkami let praxe v legendární protialkoholické léčebně U Apolináře. A také milovnice východní Asie, kde tato neklidná duše našla svůj mír.

Vážná psychiatrická onemocnění vznikají obvykle už v mládí

Zdenka Hanyšová Celá, 9/2018
„Včasnost pomoci je velmi důležitá, protože první tři roky vzniku a rozvoje psychotické nemoci, ať už schizofrenie nebo bipolární afektivní poruchy, jsou určující,“ říká MUDr. Petr Hejzlar, psychiatr, ředitel Péče o duševní zdraví a zástupce primáře psychiatrického oddělení v Pardubické nemocnici. I proto mají v rámci reformy péče o duševní zdraví Centra duševního zdraví vzniknout i v Pardubicích a Hradci Králové.

Jednou je můžete potřebovat…

Matyáš Zrno, 9/2018
Je to už sedm let, co jsem opustil Afghánistán.

Jan Mühlfeit: Dělejte to, na co máte talent!

Matyáš Zrno, 9/2018
Jan Mühlfeit toho má za sebou hodně. Někdejší profesionální tenista se v roce 1993 stal šéfem české pobočky Microsoftu, aby se vypracoval na post prezidenta pro celou Evropu. Pracoval s Billem Gatesem, ale pracovní nasazení si vyžádalo daň v podobě těžké deprese. Po jejím překonání se rozhodl věnovat koučinku vrcholových managerů, sportovců a umělců, přednášení na světových univerzitách, ale i dětem a motivování rodičů k podpoře silných stránek dítěte. V Praze bude přednášet koncem září v rámci festivalu Evolution.

Nemoci jako zrcadlo rodinných vztahů

Lenka Bicanová, 9/2018
V lidovém podání můžeme zaslechnout na adresu nemoci poznámku typu „to máš od nervů“ nebo „to je ze stresu“. I ti méně zasvěcení tak poukazují na to, že nemoci těla na sobě odrážejí širší životní souvislosti a jejich vliv na lidskou duši.

Bisfenol a poruchy chování u dětí

Jaroslav Petr, 9/2018
Děti se dnes potýkají s celou řadou psychických problémů. Trápí je poruchy pozornosti, hyperaktivita. Na jedné straně jsou náchylné k úzkostem a depresím a na druhé straně mají potíže se sebeovládáním a zvýšenou agresivitou vůči okolí. Jakou roli v tom hraje stále znečištěnější životní prostředí? Příklad bisfenolu A ukazuje, že nad tímto vlivem rozhodně nelze mávnout rukou.

Jakou šanci má váš vztah

Charlotte Benátská, 9/2018
Žijete delší dobu s někým, na kom vám záleží, ale přesto přicházejí období a situace, kdy nevíte, jak dál. Zvažujete, zda má smysl ve vztahu pokračovat. Na některých věcech se zkrátka neshodnete. Přemýšlíte o tom, že možná nemáte toho nejvhodnějšího partnera a s jiným byste si rozuměli lépe. Přesto ale víte, že se v hloubi duše máte rádi. Co s tím?

Jak jsem mu mohla tak naletět

Lucie Kratochvílová, 9/2018
Věřili byste „nabušenému“ silákovi z posilovny, že je právě v terminální fázi rakoviny? Člověku, který vždy na čas úplně zmizí a pak se zas objeví jakoby nic? Člověku, před kterým vás všichni varovali? Lucka ano. Vydrželo jí to půl roku a nakonec vyhledala pomoc psychologa.

Film: Česká lehkost i krutost

Mojmír Sedláček, 9/2018
Letošní karlovarská přehlídka zaujala psychologické oko minimálně v tom ohledu, že se mezi soutěžními snímky nacházelo opravdu velké množství děl o problémech dospívání.