Finanční gramotnost nejen do škol

Peníze hýbou světem, a proto bychom s nimi měli umět zacházet. Ze sociologického výzkumu Život během pandemie vyplynulo, že půlce ze tří tisíc dotazovaných domácností během pandemie klesl příjem. Šestatřicet procent domácností má úspory, které by při plném výpadku příjmů stačily zhruba jen na měsíc.

Přinášíme vám několik nadčasových tipů, jak se o své peníze starat tak, abyste jim rozuměli a měli jich vždycky dost. 


Myslete na zadní kolečka

„Nouzový stav vyvolaný pandemií potvrdil pravidla týkající se spoření a zacházení s penězi. Spořit by se mělo dlouhodobě na větší cíle – jako je bydlení nebo vybavení domácnosti. Zároveň je ale potřeba tvořit si rezervu pro případ výpadku příjmů. Při dnešním rychlém a mnohdy těžko předvídatelném vývoji se může komukoliv stát, že bude čelit výpadku příjmů. Doporučuji mít po ruce rezervu ve výši troj až šestinásobku příjmu,“ míní František Klufa, člen dozorčí rady a expertního týmu yourchance o. p. s. v projektu Finanční gramotnost do škol. 

Že tolik peněz stranou nemáte a nikdy nenaspoříte? Věřte si! Zkuste pravidelně odkládat po menších částkách na termínovaný vklad nebo oddělený účet, třeba spořicí. Finance tu budou v bezpečí a nebudou vás svádět k utrácení. Zároveň jsou snadno k dispozici, pokud u vás dojde k nečekanému výpadku příjmů. Na rozdíl od běžného účtu nabízí spořicí vyšší zúročení. 


Dluh jen v případě nutnosti

Vždy je potřeba si odpovědět na otázku, proč si půjčujete. Je půjčka skutečně nezbytná? Odpovíte-li si ano, pak dobře vybírejte. Na které finanční produkty byste si měli dát pozor, abyste se nedostali do nesnází? „Zejména bych doporučovala vynechat veškeré lákavé nabídky nebankovních institucí, krátkodobé a rychlé půjčky. Roční procentní sazba nákladů zvaná RPSN určující, kolik opravdu zaplatíte za půjčené peníze, je totiž v řadě případů daleko za hranicí 100 %, ale to vám nikdo neřekne,“ varuje Jana Merunková, ředitelka yourchance o. p. s. 

Mějte přehled komu, kdy a za co máte platit. Co dělat, když nejste schopni řádně hradit splátky? Vytloukat klín klínem, tj. dluh dluhem, se v případě finančních půjček rozhodně nevyplácí. Hrozí totiž pád do dluhové pasti, do stavu, kdy nebudete schopni splácet závazky věřiteli, což povede k dalším závazkům formou braní si dalších úvěrů. 

Pokud tedy z jakéhokoliv důvodu nezvládáte splácet nebo očekáváte problémy se splácením, nečekejte, jak to dopadne a kontaktujte věřitele. Zkuste mu vysvětlit svou životní situaci a požádat o odklad splátek. Ve finanční tísni můžete také využít bezplatné poradenství od občanských poraden. 


Rosťova škola 

Zkuste využít svůj čas k rozvoji finanční gramotnosti. Jde o schopnost každého z nás rozumět, kde a jak peníze vydělat, jak s nimi zdravě hospodařit a zabezpečit tak sebe a své blízké. „Znalost finanční gramotnosti je jedním z předpokladů celkové osobní prosperity. Tedy pocitu osobního naplnění, finanční hojnosti a schopnosti plnit si své sny,“ říká Jana Merunková. A jak získat minimum finanční gramotnosti? Jednoduše. Čtěte. Zajděte do knihovny a půjčte si některou z knih od autorů, jako je investor Robert Kiyosaki, podnikatel Keith Cameron Smith či lektor Simon Sinek. 

Anebo si zasurfujte na internetu. Zadarmo si tu rozšíříte znalosti o hospodaření s penězi například ve hrách Rozpočti si to! nebo fingrplay.cz. A pokud vás hry nebaví, zkuste se na internetu zdarma podívat na zábavný vzdělávací seriál o penězích a finanční gramotnosti Rosťova škola. Oblíbený herec Marek Němec známý například z televizních seriálů Policajti a nemluvně, Modrý kód a Zdivočelá země, v něm v roli všetečného Rosti Rozpočtáře vypráví o penězích a učí diváky, jak s nimi efektivně hospodařit. Seriál připravila yourchance o. p. s. ve spolupráci s Českou mincovnou v rámci svého projektu Finanční gramotnost do škol. 

Vzdělávat se on-line můžete také na yourchance YouTube kanálu, kde lze sledovat záznamy webinářů k problematice finanční gramotnosti a tématům jako jsou sestavení domácího rozpočtu, práce s rezervou, principy osobní prosperity, půjčky, úvěry, exekuce, jak funguje finanční trh u nás a další.