Ježíšek to netrefil? Zkuste tyhle!

Taky se vašemu potomkovi sešly pod stromečkem náhodou dvě stejné knížky? Nebo rovnou tři? Anebo mu vybraný kousek nejde pod nos? Nezoufejte, zoufalí knihkupci vám knížky jistě rádi vymění. Jenže za co? Co těm dětem a mládežníkům pořídit?

Třeba novinku z produkce Baobabu – Slunečnice aneb Rukověť malého zahradníka. Jak a co si vypěstovat doma za oknem: třeba fazoli, řeřichu a hlavně slunečnici. A jak je to se všemi těmi věcmi okolo: od slunečního svitu přes brouky-škůdce po půdu, zeminu nebo substrát, lidově hlínu. Ptají se a zlobí Max plus Agáta, odpovídá babička. Napsal Jiří Dvořák, nakreslila Klára Zahrádková. Hlínu užije s tou knížkou i dospělý, hlavně v zašifrovaných odkazech na klasiky národního písemnictví – od Nerudy přes Čapka po Jana Zahradníčka. A úvodem je pak k mání devatero pěkně peprných hádanek. Tak třeba co je to „chlupatá jahoda“, „otrhaný námořník“, „babí svíčka“?

Než vykoumáte odpovědi, můžete si bokem přečíst Básně z dásně Jaromíra Plachého (vydal Meander). Že Jaromír umí výtvarně, víme jednak z jeho práce pro firmu Amanita Design, kde seká jeden herní sukces za druhým, jednak ze spolupráce s Janem Nejedlým; spolu naučili mistra sportu skákat z dortu, postrašili čtenáře lidovým hororem a předvedli, jak lítají naháči na tryskáči. V Básních Jaromír přidal k obrazu i vlastní slovo. Jsou to verše na první dobrou, naivní či naivisticky stylizované, pádné a hřmotné, a občas rytmicky mimo mísu. Ale svěží, zábavné a v těch nejlepších chvilkách šalamounsky mrknou i na takového Fryntu, Šruta nebo Hiršala.


Cesta a kůrovec

Už máte ty hádanky? Pokud ne, pak zkuste zalistovat pro inspiraci átrojkovou Cestou do divočiny manželů Aleksandry a Daniela Mizielińských (vydal Host). Žánrově komiks plus stránky zaplněné detailní kolorovanou kresbou s edukativními vsuvkami: kdo, co, kde, jak a proč. A pardon, ještě téma: podtitul alba zní Za zvířaty národních parků světa. Stránek je tu sto dvacet čtyři a hrdinů jednadvacet. První housle mají Kuba (zubr) a Ula (veverka); další kumpáni pak nosí jména jako Malik, Fu fu nebo Omumbonde. A společně i separátně zkoumají osmero národních parků: Komodo v Indonésii, severovýchodní Grónsko, Namib-Naukluft v Namibii anebo peruánské Manu.

„Otrhaný námořník“ je čekanka. A čeká – a nedočká se dřív než letos na podzim – taky fanda klanu H2O čili Hugo, Hubert, Ofélie. Čtvrté pokračování slavné řady, kterou píše Petr Stančík a kreslí Galina Miklínová, mělo být venku už pár měsíců, prý se odehrává v otevřeném vesmíru a je to napínavější než kdy jindy, jenže „wuchanská chřipka“ zamíchala kartami. A vyšlo nakonec něco jiného: osmé pokračování dobrodružné řady, kde má hlavní roli Jezevec Chrujda (napsané Stančíkem a ilustrované Lucií Dvořákovou). Reprezentant čeledi lasicovití svedl posledně vítězný boj s koronavirem a tentokrát krotí kůrovce. V dalších rolích zlovolný tchoř Smradolf a Chrujdova lásečka-lasička Anička.

Placená zóna