Každý svého štěstí strůjce

Cena Willa Eisnera, kterou můžeme označit za Nobelovku za komiks, měla v roce 2020 jasno. V kategoriích Nejlepší komiks pro děti a Nejlepší autorka brala první místo Raina Telgemeierová.

Americká komiksářka, kterou do Čech přivedlo nakladatelství Paseka a představuje ji jako „celosvětově nejčtenější autorku komiksu“. Magazín Comics Beat ji prý vyhlásil dokonce „osobností komiksu uplynulé dekády“. Vážně je tak skvělá? A pokud ano, co je za tím?


Komiks jako arteterapie

Raina Telgemeierová, ročník 1977, skrývá ve svém křestním jménu déšť. A poněkud „deštivá“, nevlídná a chmurná jsou na první pohled i témata, která ve svých albech zpracovává a která čerpá vesměs z vlastního života. Úsměv (česky 2015): vyražené přední zuby hlavní aktérky a nekonečná štrapáce s jejich rekonstrukcí. Ségry (2016): odvěká, typizovaná řevnivost mezi starším a mladším sourozencem. Duchové (2017): mladší sestra stižená cystickou fibrózou, která jí krátí dech a dává brutálně najevo, že k životu patří i neustálá blízkost smrti.

Scenáristicky táhne Raina Telgemeierová přímo na branku, lineární příběh většinou maximálně psychologicky zjednodušuje, mírně melodramatizuje a završuje podle hollywoodského mustru happy endem (Úsměv plus Ségry), nebo aspoň jeho příslibem v širším, metafyzickém rámci (Duchové). Kresebně pak autorka volí lehce naivistickou, trochu infantilní stylizaci, která zabírá především dynamickou, akční postavu, její mimiku a gesta, zatímco kulisy domu, školy či města se rozvíjejí v druhém, možná až třetím plánu. Celkově tedy po všech stránkách značná předvídatelnost, podstatně zúžený prostor pro čtenářskou i diváckou projekci. Komiks pojatý jako povrchní arteterapie, okamžitá úleva, která ovšem tlumí spíš následky, než by hledala příčinu.


Hormonální tajfuny

Podobně je tomu v právě vydané novince Nervy. Na obálce emotikon se strhanými rysy a vyplazeným jazykem. V hlavní roli Rainino pubertální alter ego, s nímž prudce cloumají hormonální tajfuny. Doma i ve škole. Protivná, nafrněná spolužačka, dotěrní, nechápaví rodiče. Hrdinka je z toho šíleně na nervy, a protože duše je odedávna jedna ruka s tělem, komiksová Raina tráví značnou část dne přišpendlená k záchodové míse. Ať sní, anebo nesní cokoli. 

Placená zóna