S Walliamsem na horské dráze

David Walliams – znáte, neznáte? Mluví se o něm už nějaký čas jako o novém Roaldu Dahlovi. Narodil se před padesáti lety v anglickém Wimbledonu, kde mají ten nejlépe zastřižený trávník na světě, a než začal s literaturou, byl zadobře s filmem. Takže celebrita, fenomén, hvězda první velikosti.

Píše mu to ovšem poněkud rychleji než Dahlovi. Knížek má na svém kontě od roku 2008 víc než dvě desítky, přičemž v češtině, jednom z těch zhruba padesáti jazyků, do nichž je překládaný, jsou k mání skoro všechny. Pečuje o ně pražské Argo a překladatelka Veronika Volhejnová,


Nejhorší učitelé na světě

Naposledy vyšlo v češtině Něfo (2021). A je to něco! V hlavní roli monstrózní Myrta Mírná: lenoch k pohledání, tyran a žrout, přesný opak svého mírného příjmení. Rodiče pak tahle dorůstající osoba kolonizuje přímo brutálním způsobem: má od nich vše, a chce ještě víc. Jenže neví už co, a tak si přeje, aby jí otec, uťápnutý knihovník, snesl z nebe rovnou „něfo“. Podobně monstrózní rozměr mají i postavy, které zabydlely další Walliamsovy knížky.

Třeba povídková sbírka Nejhorší učitelé na světě (česky 2020). Povídek je v knize deset. A v základech mají často sedmero smrtelných hříchů jako závist, hněv, nestřídmost, lenost. Profily jednotlivých učitelů jsou totiž značně aberované: jeden nekonečně jí, jiná je k smrti marnivá, další pak ztělesňuje rovnou všechnu špínu a nechutnosti světa. Walliams si s nějakou korektností hlavu neláme. Jak už je to v tradici britské kultury dobrým zvykem. Hlavně pokud jde o tělo a některé jeho projevy a související sekrety, jako ušní maz, výměšky z nosu, krkání anebo prdění.

Vůbec ty prdy hrají u Walliamse důležitou roli. Hrdinkou jeho knížky Babička drsňačka (česky 2012) je stará dáma, která se od rána do noci láduje pouze jídlem z kapusty. Takže není divu, že se jejímu vnukovi za ní o víkendech nechce. Babička permanentně „pouští“, a navíc je s ní příšerná nuda. Než se rozhodne, že na kluka ušije pěknou mystifikační boudu. Namluví mu, že kdysi bývala hvězdnou lupičkou šperků. A že do sbírky jí chybějí jen královské klenoty zavřené v Toweru. Ben, tak se ten vnuk jmenuje, ukuje bezvadný plán. Je totiž fanda do potrubí, armatur a vůbec veškeré instalatérské práce. Takže spolu s babičkou ty klenoty opravdu šlohnou.


Placená zóna