O odolnosti

Tento titulek jsme nezvolili jen proto, že se v něm ladně střídají čtyři „o“. O odolnosti totiž pojednává téměř celé aktuální číslo našeho časopisu.

V hlavním interview se představuje dvacetiletá slečna, jež si sama prošlapala cestu k vysněnému studiu v USA a sama se tam o sebe stará. To docela kontrastuje s obecným trendem, o němž píše psycholožka Pavla Koucká v knize příznačně nazvané Odolné dítě. „O děti pečujeme, jako by šlo o vzácné cizokrajné květiny, kolem nichž je třeba postavit skleník a neustále je chránit, hlídat a se vším jim pomáhat,“ říká a dodává: „To se ovšem moc neslučuje s cílem výchovy, jímž by měl být jedinec samostatný, zodpovědný a přiměřeně odolný.“ 

         Obrácenou stranu mince představují lidé choulostiví, a tím pádem snadno zranitelní. Píšeme o nich v článcích o nesmělosti i úzkostech v podobě nevyzpytatelných panických atak. O obecném odmítání odolnosti v dnešní generaci mluví i náš čtenář, jenž cituje slova mentálního kouče Mariana Jelínka o tom, že dnešní opečovávaní mladí nic nemusí, jenom můžou. „V zóně komfortu ale nikdy nic nevyrostlo, nic nového se pozitivním směrem nerozvíjí, nevzniká,“ podotýká Jelínek. K tématu se připojil také náš fejetonista Ervín Bedrníček, který tentokrát s nadsázkou glosuje, jak tuzemské pedagogické fakulty zocelují studenty k výkonu povolání v současné době.

         A že je to doba věru turbulentní. Na konci minulého roku se přes české školy přehnala vlna pandemie v míře obrovské. Vinu na tom neslo i politikaření předchozí vlády, která před volbami stopla testování žáků a pedagogů ve školách. O to víc pak udeřil chaos, při němž padaly děti i celé třídy do karantény, hygienické stanice nestíhaly a do toho se našli ještě rodiče, jež podávali žaloby, že se školy dopouštějí diskriminace či dokonce apartheidu, když děti vylučují z výuky. Chápete? Školy čelily žalobám za to, že dodržovaly vládní nařízení. Kromě odolnosti vůči virům je třeba si pěstovat i odolnost vůči lidské hlouposti.

         A ona vzývaná odolnost se bude hodit i nové vládě, v níž mimochodem zasedla řada bývalých učitelů včetně ministra školství, jemuž v lednové anketě posíláme vzkazy od jeho pomyslných kolegů. Třeba je vyslyší. A konečně, v ekonomicky těžkých časech bude potřebovat notnou odolnost i náš časopis, jehož bohatou minulost si připomínáme v nové rubrice malou inventurou našeho archivu

Jan Nejedlý