Online archiv

Vydání: 1/2022

Vážený pane ministře…

Jan Nejedlý, 1/2022
Co byste poradili novému ministrovi školství? Ohledně zvládání pandemie, možných reforem, učiva, žáků, rodičů, platové politiky…

O odolnosti

Jan Nejedlý, 1/2022
Tento titulek jsme nezvolili jen proto, že se v něm ladně střídají čtyři „o“. O odolnosti totiž pojednává téměř celé aktuální číslo našeho časopisu.

Nicky, Věra, Kalamita!

1/2022
Nicholas Winton a Sára Kalamita – co mají společného? Navenek nic, protože ten první byl reálný, zatímco ta druhá je jenom napsaná (a nakreslená). Ale při bližším ohledání příběhů, v nichž mají hlavní roli, by se něco našlo: slušná porce naděje. Ta se člověku hodí vždycky, a v časech, co se valí kolem dneska, ještě víc.

Sexuální výchova v éře WhatsAppu

Jan Nejedlý, 1/2022
Čeští školáci sledují na Netflixu nejen morbidní jihokorejský seriál Hra na oliheň, na nějž si pak údajně i hrají. Oblíbená je také série Sexuální výchova přinášející příběhy teenagerů z britské střední školy.

Strašně se mi sekáte, paní učitelko

Jan Nejedlý, 1/2022
Školní prostředí neustále generuje humor, a to i v případě pandemie. Dokládá to svazek Hlášky ze základky, který uspořádala druhostupňová učitelka Anna Lukešová.

Náměty jsou všude kolem…

1/2022
To říká Robin Král (* 1981), autor dlouhé řady knížek pro děti od nejmenších po ty větší a ještě větší. Vynálezárium, Jsou tam kuny!, Řez kočkou, Franta spadl blízko školy, Hurvínkova nedělní chvilka pandemie – toť názvy některých z nich. Robin Král vystudoval estetiku a tvorbu textu a scénáře. Když nepíše pro děti, píše písňové texty, překládá anebo vyučuje na Vyšší odborné škole při Konzervatoři Jaroslava Ježka.

První den za katedrou

Ervín Bedrníček, 1/2022
Těžko na cvičišti, lehko na bojišti! To říkával studentům pedagogické fakulty profesor Otto Helikar, když na semináři starší české literatury plamenně rozebíral poemu Dřevo se listem odieva, slavíček v keřku zpieva. Posluchač pátého ročníku pajdáku René Loula si na kantora s vděčností vzpomněl. Měl totiž zítra první praxi na základní škole a češtinářka Hvížďalová mu vzkázala, že zrovna probírají počátky českého písemnictví.

Epidemiologické minimum

Kateřina Cajthamlová, 1/2022
Svět ovládá virová pandemie. Původ viníka není stále zcela objasněn. Jeho jméno je složeno ze zkratky SARS (závažný akutní respirační syndrom) a Cov II (Corona Virus II. typu). Virus vypadá v mikroskopu jako věnec, odtud jeho jméno corona.

Peklo v hlavě

Jan Nejedlý, 1/2022
Alžběta Bublanová vystudovala Literární akademii. Vydala román, novelu i sbírku povídek. Nyní se jí do bibliografie tak trochu připletl knižní deník nazvaný Život s panikou. Popisuje v něm své potýkání se s úzkostnou poruchou zvanou panické ataky, které provází tělesný šok i „peklo v hlavě“.

Jak unést pravdu

Pavla Koucká, 1/2022
Téměř všichni si o sobě myslíme, že jsme lepší, rozumnější či morálnější než ostatní. Logicky je to pochopitelně nemožné. Vysvětlení spočívá v obranných mechanismech ega. Naše nevědomí nás před nepříjemnou realitou chrání. Jinými slovy: Sami sobě lžeme.

Trenéři učí pedagogy, jak na tělocvik

Matěj Toman, 1/2022
Uprostřed haly je natažená volejbalová síť. Za ní najdeme na jedné polovině branky na florbal, lavičky, žíněnky, basketbalové koše. Na druhé straně se vyjímá malé judistické tatami. Začíná správný mumraj, ale organizovaný. Děti se štosují do tří skupinek a každá z nich se pouští do studia základní abecedy pestré škály sportů. Ale pozor, ani nevědí, že se učí. Na všechno si přicházejí samy. Trenér jim je k ruce pouze jako rádce. Nevěříte?

Step by Step

Radmila Dačevová, 1/2022
Vzdělávací program Začít spolu je jedním z alternativních pedagogických modelů. Jak z názvu vyplývá, prosazuje vzdělávání společně s rodiči, kteří jsou bráni jako rovnocenní partneři. Pokud máte potřebu podílet se alespoň částečně na výuce svých dětí a nechcete je vzdělávat doma, je pro vás program vhodnou alternativou.