Odpočívej v pokoji

Učitel Ivo Umlauf dbal na svůj profesní rozvoj. V rámci celoživotního vzdělávání placeného z peněz EU absolvoval kurz čtenářské gramotnosti, lekce koučování a mentoringu, školení formativního hodnocení i propedeutiku logopedické prevence. Ale pořád mu to bylo málo.

Jakožto starý mládenec měl spoustu času, a tak se začal věnovat osobnostnímu rozvoji. Přihlásil se na semináře time managementu, mindfulness, emoční inteligence, karma jógy a toltéckých proroctví. Při přednášce o kreativní genealogii se mu podařilo vystopovat rodokmen až ke svému otci a během seance holotropního dýchání se prodýchal do pocitů březí surikaty. Jeho vnitřní fluidum spělo k zduchovnění. Velmi ho ovlivnila kniha Mnich, který prodal své ferrari. Coby učitel na základce žádné ferrari neměl, a tak prodal bicykl značky Eska a za utržené peníze si stáhl do mobilu meditační aplikaci Klidná mysl.

Klidná však jeho mysl nebyla. Naopak. Naslouchaje hlasu vesmírné energie toužil dosažené poznání přenést do práce. A začal jednat. Po požití dukátových buchtiček ve školní jídelně vběhl za kuchařkami a v souladu s podcastem Žij pozitivně! každou objal a se slzami na krajíčku jim děkoval za skvělou pochoutku přirovnávaje jejich šodó k božské harmonii univerza. Vedoucí kuchyně Balabouchová si pomyslela, že učiteli přeskočilo, další pracovnice se domnívaly, že si z nich dělá opičky, jen Fikejzová od nádobí usoudila, že ji balí, a zaštkala do utěrky.  

Stejně tak spontánně začal Umlauf vbíhat do tříd, z nichž zaslechl vyučování kolegů. „Nic krásnějšího než tvůj výklad o lišejnících jsem v životě neslyšel, Marie!“ tiskl ruku bioložce Nejedlé, které se podlomily nohy a padla do mdlob. To byla voda na mlýn absolventa kurzu Léčivá moc v každém z nás. Kolegyni Nejedlou propleskl, čímž ji navrátil do života, a jal se hledat po škole další marody, aby napodobil léčitele, co uzdravovali nemocné v terminálním stadiu vkládáním rukou. Našel však jen češtinářku Klímovou s lupénkou a školníka Calábka, který ztratil po covidu čich a chuť k práci. Nikdo však nestál o to, aby na ně Umlauf sahal. Nejvíce se učitelovy nabídky zalekl závozník Vlach, co ve škole doplňoval nápojové automaty a trpěl na hemoroidy. Zanechal na chodbě balíky ochuceného mlíčka Kulihrášek a běžel se zamknout do své dodávky.

Placená zóna

Ervín Bedrníček