Turbulentní doba

Už chybí jen přistání mimozemšťanů, posteskl si tuhle kolega ve sborovně nad tím, co všechno za svůj padesátiletý život už zažil. Komunismus, sametová revoluce, islámský terorismus, migranti, povodně, tornádo, covid, lockdown, válka na Ukrajině a noví uprchlíci, vypočítával dramata, na něž mu málem nestačily prsty obou rukou.

Právě jsme na naši školu přijali padesátého ukrajinského žáka, a to jsme o cizince neměli nouzi ani předtím. Chodí k nám třeba Jemenec, který ctí ramadán. Jenže ráno obvykle zaspí a nestačí se dle regulí víry nasnídat před východem slunce, takže je až do soumraku o hladu a při odpoledce obvykle usíná. Máme také řadu dětí z Vietnamu a Číny, které v diktátu místo „Mánesovy obrazy“ píší „Máme sovy obrazy“ nebo se zdvořile dotazují: „Prosím, můžu jít do záchoda?“ A teď k nim přibyly zástupy dětí na útěku před válkou. 

Ano, někteří malí Ukrajinci při hodinách vyrušují, protože nerozumí vůbec ničemu. Ano, některé pubertální Ukrajinky se hihňají, malují a nosí krátké sukně, protože to prostě patří k jejich věku. Ano, kolegyně musela přeobjednat školu v přírodě, protože v chatkách na Sázavě byli ubytované ukrajinské rodiny. Žijeme v turbulentní době a snadné teď nebude vůbec nic. To ale neznamená, že bychom neměli pomáhat lidem v nouzi nebo dokonce proti nim šířit nenávistné hoaxy, k čemuž se propůjčili už i někteří pedagogové. 

A aby toho nebylo málo, českou společností nedávno otřásl hrůzný případ, kdy žák zavraždil učitele. Konzument některých médií a sociálních sítí by málem získal dojem, že si za to ten kantor mohl sám. I tuto kauzu probíráme v aktuálním čísle našeho časopisu. Dále se věnujeme projektům, jež vytvářejí dobré klima ve třídě, hrám pomáhajícím zvládat dětské emoce či novým trendům v tělocviku. O tom, že dramata neprožívají jen lidé zasažení válkou, ale třeba i děti z českých Klokánků a dětských domovů, pojednává otevřený rozhovor s jedním netypickým vychovatelem mládeže. Velmi pyšný jsem též na originální článek Proč si děti staví bunkry? Jen podotýkám, že když zadáte do fotobanky spojení „děti a bunkr“, vyjedou vám fotky dětí z Ukrajiny ukrývajících se ve sklepech před bombardováním. Tomuto palčivému tématu prostě nejde uniknout.

A to jsem před kolegou ze sborovny raději ještě skryl obrazovku školního počítače, kde právě vyskočila zpráva, že američtí piloti zaregistrovali na obloze UFO nezvyklého tvaru. „Jeho manévry popíraly veškeré fyzikální zákony,“ nechali se slyšet piloti z letecké základny v Kalifornii. 

Jan Nejedlý