„Sport mi vždy dával smysl. Hry, soutěže, výhry, prohry. Rozumím touze vyhrát. Rozumím touze být nejlepší. Rozumím lidem, ve kterých něco hoří. Proto jsem se stal psychologem. Pomáhám těm, kteří si jdou za svým snem,“ říká v úvodu knihy Psychologie vítězství sportovní psycholog Václav Petráš. Jeho publikace je určena všem, kteří chtějí na sobě pracovat – pedagogy a rodiče nevyjímaje.

Následující cvičení jsou zaměřená na motivaci, koncentraci, sebedůvěru, sebehodnocení, vůli a vůbec růstový přístup v práci i v životě.


Vyhrát dnešní den

Dejte si ráno jeden cíl, který se bude týkat vašeho dnešního přístupu. Napište si tento plán na levou stranu papíru, například formou „Dnes se chci chovat průbojně“. Na pravou stranu listu pak napište cíl pro svého pomyslného „soupeře“. Půjde o přesný opak vámi naplánovaného chování (tedy „Dnes se chci chovat ustrašeně“). V průběhu dne se budete dostávat do celé řady situací, ve kterých budete moci jeden z těchto přístupů využít. Pokud se vám podaří zvolit ten přístup, který jste si ráno naordinovali, tento mini-souboj jste vyhráli.

Dělejte si v průběhu dne poznámky o tom, jaká je vaše vzájemná bilance, a snažte se o to, abyste tento den celkově „vyhráli“. 

Poznámka: Toto cvičení je dobrým pomocníkem v učení se lepšího zvládání dílčích neúspěchů. Je totiž nerealistické očekávat, že každý mini-souboj vyhrajete (a pokud se to děje, nejspíš jste si nenastavili takový cíl, který by vás provokoval k růstu, protože je příliš jednoduchý). 


Proč dělat toto cvičení?

Mít jeden konkrétní záměr na každý den může sloužit k udržování neustálého
růstového přístupu, ale zároveň i k tomu, abyste si nezahltili koncentraci příliš
velkým množstvím cílů najednou. Forma této aktivity by navíc měla apelovat na
vaši přirozenou soutěživost.

Placená zóna

Václav Petráš